Το μίνι νομοσχέδιο του Σταύρου Κοντονή για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο συζητείται από χθες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, πριν όμως ολοκληρωθεί η συζήτησή του, αύριο, φαίνεται ότι θα έχει ορισμένες τροποποιήσεις που θα γίνουν κατόπιν διαβουλεύσεων με την ΕΠΟ και την ερχόμενη εβδομάδα θα πάει στην Ολομέλεια προς ψήφιση χωρίς την απειλή για αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων και της Εθνικής από τις διεθνείς διοργανώσεις.

Γίνεται αντιληπτό ότι οι εξελίξεις για το θέμα τρέχουν και μετά την πρώτη ημέρα της μαραθώνιας συζήτησης στην Επιτροπή ο κ. Κοντονής είχε συζητήσεις με την ΕΠΟ, η οποία έχει αρχίσει να αποδέχεται πολλά από όσα αρνούνταν να δεχθεί. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», υπήρξαν δύο επαφές μεταξύ των δύο πλευρών οι οποίες έγιναν υπό τις «ευλογίες» των FIFA και UEFA που φαίνεται ότι πιέζουν για την επίλυση του προβλήματος πριν από τη δεύτερη συνάντηση της τετραμερούς «ομάδας εργασίας» (υφυπουργείο – ΕΠΟ – FIFA – UEFA) που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30/4 για τη συμφωνία στα μέτρα που θα ληφθούν με το επόμενο νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές των «ΝΕΩΝ», η ΕΠΟ κατανοεί και αποδέχεται την κατάργηση της παραγράφου 12 στο άρθρο 29 του νόμου 3479/2006 που εξαιρούσε την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και προσδιόριζε την αυτονομία της ως αυτοδιοίκητης, συμβιβάζεται με τη δυνατότητα επιβολής διοικητικών προστίμων από την κυβέρνηση στις ΠΑΕ για θέματα βίας, αποδέχεται τη διάταξη για το ηλεκτρονικό εισιτήριο και την ηλεκτρονική εποπτεία (με την παράγραφο περί απαγόρευσης συμμετοχής σε όποια ομάδα δεν δηλώσει ως έδρα γήπεδο που πληροί τις προϋποθέσεις), ενώ διαπραγματεύσεις γίνονται για την πλήρη στελέχωση των πειθαρχικών οργάνων από τακτικούς δικαστές. Υπάρχει μια συμβιβαστική λύση για μεικτή σύνθεση, όπου θα συμπεριλαμβάνονται τακτικοί δικαστές (θυμίζουμε ότι επιλέγονταν μόνο συνταξιούχοι δικαστές και δικηγόροι), όμως δεν αποκλείεται να αποδεχθεί η Ομοσπονδία πλήρως την επιθυμία Κοντονή για τακτικούς και μόνο δικαστές.

Παραχωρήσεις. Τι παραχωρεί το υφυπουργείο για να πεισθεί η ΕΠΟ; Η ίδια πηγή ανέφερε στα «ΝΕΑ» ότι για την αναβολή αγώνων που θεωρούνται ύποπτοι για χειραγώγηση θα προηγείται διαβούλευση με την ΕΠΟ, όπως επίσης η ποινή αποκλεισμού λόγω επεισοδίων θα επιβάλλεται σε ομάδα κατόπιν συζήτησης και κοινής απόφασης με την Ομοσπονδία.

Φαίνεται λοιπόν ότι σε πρώτο επίπεδο αποφεύγεται το Grexit στο ποδόσφαιρο. Υπάρχει όμως και συνέχεια, με τα θέματα του εκλογικού συστήματος, τη διαιτησία και τον στοιχηματισμό στο ποδόσφαιρο, για τα οποία θέλει να νομοθετήσει ο κ. Κοντονής και είναι τα πιο «καυτά» ζητήματα. Ωστόσο, ύστερα από την πρώτη μάχη ο υφυπουργός μοιάζει να βγαίνει πιο ισχυρός, κάτι που ίσως παίξει ρόλο και για το επόμενο νομοσχέδιο.