Υπηρεσίες που δείχνουν ανά πάσα στιγμή στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή ή του έξυπνου κινητού τηλεφώνου τη θερμοκρασία στο εσωτερικό ενός ψυγείου-καταψύκτη καθώς και τα προϊόντα που περιέχει, την πορεία ενός φορτηγού στον δρόμο, ακόμα και την κατάσταση ενός φωτοβολταϊκού πάρκου, προσφέρει πακέτο στις επιχειρήσεις η Vodafone.

Πρόκειται για τις υπηρεσίες M2M (Machine-to-Machine) της Vodafone, με τις οποίες οι συσκευές τώρα μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους και να μεταδίδουν πληροφορίες χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, παρέχοντας στις επιχειρήσεις μία σειρά από πρωτοποριακές λύσεις.

Ειδικότερα, με τις υπηρεσίες Vodafone M2M που παρουσίασε χθες η διοίκηση της Vodafone, μια επιχείρηση μπορεί:

– Να παρακολουθεί και να διαχειρίζεται πολλαπλάσιες συσκευές (π.χ. οχήματα, ψυγεία/καταψύκτες, φωτοβολταϊκά, συναγερμούς, ανελκυστήρες, μετρητές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ.) ταυτόχρονα, στην Ελλάδα ή οπουδήποτε στον κόσμο.

– Να μειώσει περιττές δαπάνες για συντήρηση καθώς και λειτουργικά κόστη υποστήριξης.

– Να αυξήσει την παραγωγικότητά της και να βελτιώσει την απόδοση των υπηρεσιών της καθώς και την ποιότητα των προϊόντων της.

– Να βελτιώσει την εξυπηρέτηση των πελατών της αφού θα έχει άμεση εικόνα και απομακρυσμένο έλεγχο των συσκευών της, αλλά και να εξοικονομηθούν χρόνος και χρήμα αφού πλέον θα χρειάζονται λιγότερες επισκέψεις τεχνικών ή άλλου προσωπικού σε μακρινές εγκαταστάσεις.

«Το πακέτο Vodafone M2M Full Control είναι ένα πλήρες πακέτο ολοκληρωμένων λύσεων και εξειδικευμένων υπηρεσιών ασύρματης επικοινωνίας μεταξύ συσκευών, το οποίο συμβάλλει στο να γίνει κάθε επιχείρηση-επαγγελματίας ready business, δηλαδή να εξελίσσεται διαρκώς και να ανταποκρίνεται με επιτυχία στις συνεχώς αυξανόμενες προκλήσεις της αγοράς» τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Γλαύκος Περσιάνης.

Η Vodafone θεωρείται η καλύτερα τοποθετημένη στην αγορά εταιρεία κινητής επικοινωνίας παγκοσμίως, με τις μεγαλύτερες προοπτικές για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχουν οι τεχνολογίες Μ2Μ, κατέχοντας ταυτόχρονα και το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς.

Η Vodafone, μέσω της ελληνικής θυγατρικής της Zelitron, έχει ήδη αναπτύξει και παρέχει στους πελάτες της, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, νέες υπηρεσίες και έξυπνες εφαρμογές M2M που απευθύνονται στις ανάγκες διαφόρων κλάδων της αγοράς. Ηδη, σήμερα στην Ελλάδα πάνω από 150.000 συσκευές είναι δικτυωμένες με κάρτες SIM και επικοινωνούν μεταξύ τους ανταλλάσοντας πληροφορίες χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Η επικοινωνία γίνεται μέσω ειδικών εφαρμογών του Vodafone M2M Full Control, που περιλαμβάνουν όλες τις αναγκαίες υποδομές (hardware, software) και οι οποίες μέσω του ασύρματου δικτύου μετάδοσης δεδομένων της Vodafone στέλνουν τα δεδομένα σε μια κεντρική εφαρμογή των υπηρεσιών. Εκεί, οι χρήστες έχουν πρόσβαση μέσω ενός απλού web browser και ευρυζωνικής σύνδεσης στο Ιντερνετ από PC, laptop, αλλά και από smartphones.

Στο πλαίσιο των υπηρεσιών Μ2Μ που παρέχει η Vodafone περιλαμβάνεται και το πρωτοποριακό σύστημα παρακολούθησης-ελέγχου μονάδων ψύξης Vodafone Cooler Control, το οποίο είναι εμπορικά διαθέσιμο από χθες.

Με τη συγκεκριμένη εφαρμογή ο χρήστης μπορεί μεταξύ των άλλων να παρακολουθεί τα διάσπαρτα σε όλη τη χώρα ψυγεία της επιχείρησής του από οποιοδήποτε σημείο και αν βρίσκεται, καθώς και την κατάσταση λειτουργίας τους και ειδικότερα την κατανάλωση ρεύματος, τη θερμοκρασία και την υγρασία, τη συχνότητα ανοίγματος της πόρτας τους, αλλά και το βάρος των προϊόντων που περιέχουν.

Κατανάλωση φυσικού αερίου. Επίσης, από τη Vodafone διατίθεται και η υπηρεσία παρακολούθησης και ελέγχου παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, όπως και της κατανάλωσης φυσικού αερίου μέσω του προγράμματος Vodafone Energy Control.

Με την υπηρεσία M2M Energy Control μπορεί κάποιος να ενημερώνεται για τις σημαντικές λειτουργίες της φωτοβολταϊκής του εγκατάστασης, από όπου και αν βρίσκεται. Ειδικότερα, ενημερώνεται μέσω Ιντερνετ ή μέσω SMS για την ημερήσια παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας της φωτοβολταϊκής εγκατάστασής του, ώστε να έχει τον πλήρη έλεγχο.

Επίσης, με την ίδια υπηρεσία μπορεί κάποιος να γνωρίζει άμεσα την πραγματική κατανάλωση φυσικού αερίου, όπου και αν βρίσκεται. Η υπηρεσία είναι συνδρομητική και περιλαμβάνει μια ειδική συσκευή τηλεμέτρησης, η οποία εγκαθίσταται στον μετρητή φυσικού αερίου, καταγράφει τα δεδομένα κατανάλωσης και τα μεταφέρει στο τέλος κάθε ημέρας, μέσω του δικτύου της Vodafone, στην κεντρική εφαρμογή της υπηρεσίας.

Παρακολούθηση οχημάτων σε πραγματικό χρόνο

Η Vodafone διαθέτει ολοκληρωμένη υπηρεσία διαχείρισης και παρακολούθησης του στόλου των οχημάτων μιας επιχείρησης μέσω της εφαρμογής Vodafone Fleet Control, με την οποία είναι εφικτή η παρακολούθηση οχημάτων σε πραγματικό χρόνο, ενώ διατίθενται αναλυτικές αναφορές για τα οχήματα, τα σημεία διελεύσεών τους, την ταχύτητά τους, τα καύσιμα, το κόστος λειτουργίας τους, ακόμα και τους αισθητήρες θερμοκρασίας.