Ως έμμεσο «άδειασμα» του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ερμηνεύθηκε η αναφορά στη Βουλή τη Δευτέρα του αναπληρωτή υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτου – ο οποίος αναλαμβάνει ρόλο συντονιστή της «πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης» με τους εταίρους – ότι «μαθαίνουμε από τα λάθη μας και γι’ αυτό κάνουμε βελτιώσεις για να συντονιζόμαστε καλύτερα».

Προκληθείς από τον βουλευτή της ΝΔ Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ, σχολίασε ότι «η αγορά εκλαμβάνει ως τρομερά θετικό νέο ότι τη διαπραγμάτευση δεν θα την έχει ο Βαρουφάκης», ο Ευ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι «μόνο όταν δεν διαπραγματεύεσαι δεν κάνεις λάθη».

«Εσείς ήσασταν από την ίδια πλευρά, εμείς μαθαίνουμε από τα λάθη και ξέρει ο λαός, γι’ αυτό μας εμπιστεύεται, ότι του λέμε την αλήθεια», πρόσθεσε ο Ευ. Τσακαλώτος και συμπλήρωσε: «Ο λαός είναι σίγουρος ότι θα τους λέμε την αλήθεια και όταν πάμε καλά και όταν δεν πάμε». Ενώ κατέληξε: «Και επειδή μαθαίνουμε από τα λάθη μας κάνουμε συνεχώς βελτιώσεις για να συντονιζόμαστε καλύτερα».

Ο Αδ. Γεωργιάδης σχολίασε: «Μαθαίνετε, αλλά μαθαίνετε στου κασίδι το κεφάλι. Γιατί όταν σας λέγαμε ότι δεν μπορείτε να υπογράφετε παράταση του Μνημονίου χωρίς να παίρνετε λεφτά μας λέγατε κινδυνολόγους». Ο ίδιος προσέθεσε πως «όσο όμως εσείς διαπραγματεύεστε ο τουρισμός πέφτει, νέοι άνεργοι προστίθενται και όλα αυτά για τα οποία θα δίνατε μάχη ώστε να μην πάρετε μέτρα γιγαντώνονται».

Ο Αδ. Γεωργιάδης καταλόγισε μάλιστα στον κ. Τσακαλώτο θράσος όταν λέει γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση δεν πήρε παράταση έξι μηνών όταν «ο κ. Τσίπρας έλεγε στον κ. Σαμαρά μην τολμήσετε να υπογράψετε μία ημέρα παράταση και πως δεν θα αναγνωρίσουμε τίποτα».

«Είπατε ένα σωρό λόγια ενώ εγώ σας καλωσόρισα, σας ευχήθηκα επιτυχία και σας πίστωσα και την άνοδο του Χρηματιστηρίου. Η αστική ευγένεια θα υπαγόρευε ένα ευχαριστώ. Αφήστε λοιπόν τα λόγια και κάντε καμιά δουλειά» είπε ακόμη προς τον υπουργό ο Αδ. Γεωργιάδης για να απαντήσει ο Ευ. Τσακαλώτος πως «στην πτέρυγα αυτή, η αστική ευγένεια πιο πολύ συζητιέται παρά φαίνεται στην πράξη».