Το Eurogroup στη Ρίγα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. «Αυτό δεν είχε ξαναγίνει σε Eurogroup» έλεγε χθες κυβερνητικός αξιωματούχος στο Βερολίνο. Η «διάλεξη» του έλληνα υπουργού Οικονομικών μετά την εισαγωγή του προέδρου του Eurogroup αντιμετωπίστηκε με ένα πρωτοφανές στα χρονικά του Eurogroup πυρ ομαδόν από τους ομολόγους των άλλων χωρών. Γαλλία και Ιταλία ξεκίνησαν την επίθεση στον Βαρουφάκη, στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν μικρότερες χώρες –Σλοβακία, Μάλτα, ακόμα και η Κύπρος. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η πορτογαλίδα υπουργός Οικονομικών δεν πήραν καν τον λόγο.

Το μήνυμα από τη Ρίγα έφτασε στην Αθήνα. Οι αλλαγές στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θεωρείται ότι είναι «ενδιαφέρουσα εξέλιξη», έλεγε χθες κυβερνητικός παράγοντας στο Βερολίνο, «είναι αποτέλεσμα όσων συνέβησαν στη Ρήγα». Ο Τσακαλώτος δεν είναι άγνωστος στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, ήταν παρών όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης επισκέφθηκε τον ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο.

Οι κινήσεις και το στυλ του υπουργού Οικονομικών ήταν το μικρότερο πρόβλημα. Το σημαντικότερο ήταν μεθοδολογικό. Απέτυχε η «μέθοδος Βαρουφάκη» με τις «τεχνικές» διαπραγματεύσεις στην Αθήνα και τις «πολιτικές» στις Βρυξέλλες, εκτίμησε γερμανική πηγή που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων. Σε τεχνικό επίπεδο παρέπεμπαν στις πολιτικές αποφάσεις και σε πολιτικό στις τεχνικές συζητήσεις. Ειδικά στο σκέλος των «τεχνικών» διαπραγματεύσεων δεν είχε γίνει τίποτα, οι Ελληνες δεν πήγαιναν καν στα ραντεβού με τους εκπροσώπους των θεσμών. Μόνο στο μεσοδιάστημα μεταξύ της Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον και του Eurogroup στη Ρήγα έγινε κάποιος διάλογος, αλλά είναι ανεπαρκής.

ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ. Κατά την τημεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ την Κυριακή διεξήχθη «μια καλή και εποικοδομητική συζήτηση» είπε χθες η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Σουζάνε Βιρτς στην τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών στο Βερολίνο. «Για το περιεχόμενο συμφωνήθηκε εχεμύθεια» είπε, ως εκ τούτου δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αν ο Τσίπρας ζήτησε λεφτά.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ είπε ότι «το Eurogroup θα επιθυμούσε να υπάρξει πρόοδος την Παρασκευή», αλλά «τόσο επί της διαδικασίας όσο και επί της ουσίας υπάρχουν σημαντικά ελλείμματα».

Ο γερμανός εκπρόσωπος δεν περιμένει άμεσα τη σύγκληση έκτακτης συνόδου του Eurogroup. «Δεν ξέρω τι θα μπορούσε να συζητήσει» είπε, παραπέμποντας στην επόμενη τακτική συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Μαΐου. «Ελπίζω η ελληνική πλευρά μέχρι τότε να κάνει τις αναμενόμενες προτάσεις στους τρεις θεσμούς, αυτές να εκτιμηθούν ως επαρκείς από αυτούς, για να έχουμε και τη συζήτηση σε επίπεδο υπουργών» είπε ο Γέγκερ.

Ερωτηθείς αν υπάρχει σχέδιο Β, ο Γέγκερ επανέλαβε ότι «ο στόχος μας είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, γι’ αυτό εργαζόμαστε όλοι εντατικά». «Αλλά η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας. Περιμένουμε εδώ και εβδομάδες τις προτάσεις. Μέχρις ενός σημείου αυτό είναι απογοητευτικό. Αλλά κάνουμε υπομονή» πρόσθεσε. «Παραμένουμε πολύ μακριά από μια συνολική πρόταση εκ μέρους της Ελλάδας. Γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε υπομονή», επισήμανε ο Γέγκερ, αλλά «ο χρόνος τελειώνει» και «η πρωτοβουλία πρέπει να έρθει από την Ελλάδα».

Η «Μπιλντ» για Τσίπρα

Στην κόντρα με τους πιστωτές, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Μπιλντ», ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπαναχωρεί προσωρινά από τα σχέδια για αύξηση του κατώτατου μισθού, θα περιορίσει το καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και θα μειώσει τις επικουρικές συντάξεις. Ο σχεδιασμός είναι να παρουσιάσει τις προτάσεις σε μια έκτακτη σύνοδο του Eurogroup.