Σε υψηλούς τόνους, με εκατέρωθεν αιχμές και αντεγκλήσεις κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, διεξήχθη χθες στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο επαναλειτουργίας της ΕΡΤ.

Από του βήματος ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δεν περιορίστηκε μόνο στις διατάξεις του νομοσχεδίου αλλά εστίασε και στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, καταγγέλλοντας «φαινόμενα σκόπιμης υπονόμευσης». Ακόμη, αντέκρουσε τα πυρά των επικριτών της κυβέρνησης, κατηγορώντας εκείνους που έσπευσαν να πουν ότι το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ «θα το κόψουν οι δανειστές, λες και είναι οι ντουντούκες των δανειστών». Ο αρμόδιος υπουργός για τα ΜΜΕ επισήμανε επίσης ότι η κυβέρνηση υλοποιεί την προεκλογική δέσμευσή της, ξεκαθαρίζοντας ότι «νομοθετούμε όχι μόνο για να αποκαταστήσουμε μια αδικία, αλλά για έναν αξιόπιστο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα».

Οπως υποστήριξε μάλιστα, «μπορεί κάποιοι να θέλουν τη διαιώνιση του άναρχου ραδιοτηλεοπτικού τοπίου», όμως «είμαστε αποφασισμένοι και δεν μας απασχολούν οι αντιδράσεις όσων θεωρούν ότι μπορούν να έχουν θεσμική, φορολογική και οικονομική ασυλία εις το διηνεκές». Ανακοίνωσε επίσης ότι θα υπάρξει έλεγχος των στοιχείων της Ειδικής Διαχείρισης αλλά και όλων των συμβάσεων της ΔΤ και της ΝΕΡΙΤ, ενώ προανήγγειλε ότι σε επόμενο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί από κοινού με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Υποδομών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη θα έρθει και το θέμα των ραδιοτηλεοπτικών αδειών.

Εντονη ήταν η αντίδραση της Σοφίας Βούλτεψη, η οποία υποστήριξε πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να αποδεχθεί την «προπαγανδιστική προσπάθεια της κυβέρνησης να ενοχοποιεί την αντίθετη γνώμη». Η βουλευτής της ΝΔ κάλεσε μάλιστα τον υπουργό «να πάρει πίσω» όσα είπε περί «ντουντούκας». «Το είπατε για βουλευτές επειδή λένε τη γνώμη τους; Ποιον αποκαλέσατε ντουντούκα; Πρέπει να το πείτε» συνέχισε η Σοφία Βούλτεψη και επέστρεψε τις βολές, λέγοντας «εσείς είστε η πέμπτη φάλαγγα γιατί ενοχοποιείτε την αντίθετη γνώμη, είστε η ντουντούκα των δανειστών».

Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ. Ο υδράργυρος της πολιτικής κόντρας σκαρφάλωσε στο κόκκινο λίγα λεπτά αργότερα με αφορμή σχόλιο του Αδωνη Γεωργιάδη. Ο βουλευτής της ΝΔ, βλέποντας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να εισέρχεται στην αίθουσα της Ολομέλειας, απέδωσε την άνοδο του Χρηματιστηρίου στην αναβάθμισή του, αφού χθες τέθηκε επικεφαλής στην πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης. «Οποιος διαπραγματεύεται κάνει λάθη» ήταν η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, αφήνοντας σαφή υπονοούμενα ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε. Ωστόσο αίσθηση προκάλεσε η συνέχεια της φράσης του, η οποία ερμηνεύτηκε ως έμμεση κι ευγενική αιχμή προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη: «Επειδή μαθαίνουμε από τα λάθη μας, κάνουμε συνεχώς βελτιώσεις για να συντονιζόμαστε καλύτερα διότι αυτό απαιτεί ο καιρός και η διαπραγμάτευση». Οπως αναμενόταν, εκρηκτική ήταν η απάντηση του βουλευτή της ΝΔ, ο οποίος αντέτεινε ότι «μαθαίνετε από τη διαπραγμάτευση, αλλά μαθαίνετε στου κασίδη το κεφάλι».