Στην τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, αλλά και του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναφέρονται αρκετές γερμανικές εφημερίδες τη Δευτέρα.

Αν και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διατηρήσουν μια σταθερή επικοινωνία ώστε να επιτευχθεί άμεσα μια αμοιβαία επωφελής λύση, τόσο η Die Zeit όσο και η Die Welt επισημαίνουν το σχόλιο ενός ευρωπαίου διπλωμάτη, ο οποίος χαρακτήρισε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα «περισσότερο από δραματική».

H Die Zeit επίσης τονίζει ότι, σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η πλειονότητα των Ελλήνων τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ.

Εξάλλου η Die Welt σημειώνει στο άρθρο της ότι, καθώς κορυφώνεται η κρίση στην Ελλάδα, δεν θεωρούνται πλέον ταμπού σκέψεις για ένα Σχέδιο Β’, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει ακόμη και ένα Grexit. Ωστόσο, η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι κάτι τέτοιο δεν συζητήθηκε κατά την άτυπη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών στη Ρίγα της Λετονίας την Παρασκευή.

Παράλληλα, η εφημερίδα αναφέρεται και στον έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας ότι στην Αθήνα υπάρχουν σκέψεις για αντικατάστασή του.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung υιοθετεί πιο σκληρό τόνο με τον τίτλο: «Ο Τσίπρας παρακαλεί τη Μέρκελ για χρήματα από το τηλέφωνο» και θέτει το ερώτημα: «Έχουν ήδη τελειώσει τα χρήματα της Αθήνας;».

Και σε αυτό το άρθρο γίνεται λόγος για τις επικρίσεις που δέχθηκε ο κ. Βαρουφάκης κατά τη σύνοδο στη Ρίγα την Παρασκευή.

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel στο άρθρο στον ιστότοπό του για τη συνομιλία Τσίπρα-Μέρκελ αναφέρει ότι η γερμανίδα καγκελάριος είχε επισημάνει στον έλληνα Πρωθυπουργό και στη διάρκεια της συνάντησης τους την προηγούμενη εβδομάδα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό ότι πρέπει να αποφευχθεί «μια καταστροφική χρεοκοπία» της Ελλάδας.

Επίσης του είχε τονίσει ότι γι’ αυτό τον λόγο η Αθήνα θα πρέπει να εκπληρώσει τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευθεί.

Από την πλευρά της,η γερμανική εφημερίδα Bild ανέφερε την Δευτέρα ότι ο Τσίπρας κάλεσε τη Μέρκελ και τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, προκειμένου να τους πείσει για την ανάγκη παροχής νέας βοήθειας προς την Ελλάδα και για έκτακτη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ αυτή την εβδομάδα

.

Η Bild ανέφερε ότι ο λόγος του τηλεφωνήματος είναι το ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλέον ρευστότητα. Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε σύμφωνα με την εφημερίδα: «Το ζήτημα είναι φλέγον και δεν υπάρχει νερό για να σβήσει τη φωτιά. Η κατάσταση είναι παραπάνω από δραματική».