Σε καθειρξη 8 ετών χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικού καταδικάστηκαν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, δύο αστυνομικοί – ο ένας σήμερα συνταξιούχος- για βασανιστήρια κρατουμένου, ενώ το δικαστήριο αποφάσισε η έφεση τους να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.

Πρόκειται για την τραγική ιστορία ενός ψυχικά διαταραγμένου προσώπου που διαδραματίστηκε πριν από οκτώ χρόνια.

Το θύμα της αστυνομικής βίας που ήταν παρών στο δικαστήριο και περπατά με δυσκολία ξέσπασε σε δάκρυα όταν άκουσε την δικαστική απόφαση.

Τον Μάιο του 2007 ο παθών με φανερή ψυχική διαταραχή παρενοχλεί θαμώνες καφετέριας. Ειδοποιείται η αστυνομία, συλλαμβάνεται και δύο ώρες αργότερα ο ίδιος άνθρωπος, που δεν είχε κανένα πρόβλημα σωματικής υγείας, έδινε μάχη για τη ζωή του στην εντατική του νοσοκομείου, όπου οδηγήθηκε σε ημικωματώδη κατάσταση από βαρύτατα τραύματα που του κατάφεραν οι τέσσερις αστυνομικοί μέσα στο τμήμα.

Το δικαστήριο σήμερα ομόφωνα δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στα πρόσωπα των δύο κατηγορούμένων .

Σε δηλώσεις τους οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής, Νίκος Κωνσταντόπουλος και Θε’οδωρος Μαντάς έκαναν λόγο για πρώτη καταδίκη από το Πρωτοβάθμιο κακουργοδικείο για βασανιστήρια κρατουμένου.

Όπως επισήμαναν «μετά από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, υποδειγματική ως προς τη διεξαγωγή της, που φώτισε όλες τις πλευρές της συγκεκριμένης υπόθεσης, το δικαστήριο κατέληξε στην επιβολή αυστηρών ποινών κάθειρξης με την οποία σηματοδοτεί κατά τη γνώμη μας την πρόθεση της δικαιοσύνης να μην επιτρέπει σήμερα την αστυνομική αυθαιρεσία πολλώ μάλλον και στην συγκεκριμένη υπόθεση που είχαν σαν αποτέλεσμα να επιφέρουν βαρύτατη σωματική βλάβη στον παθόντα καθιστώντας τον έτσι καθολικά ανάπηρο σε όλη του τη ζωή. Επιτέλους η δικαιοσύνη πρέπει να εγκαταλείψει τη δυστακτικότητα της να τιμωρεί με την ειδική διατάξη περί βασανισμού. Δυστυχώς για τέτοιους είδους υποθέσεις η χώρα μας έχει κατ’ επανάληψη καταδικαστεί απόι το Ευρωπαικό Δικασήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ένας πολίτης μετατράπηκε σε φυτό στο αστυνομικό τμήμα και περιφέρεται σαν ζωντανός νεκρός. Το δικαστήριο έκρινε ότι κάποιοι έχουν ευθύνη για αυτό»