Η άπλετη και φθηνή ρευστότητα που απελευθέρωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προκαλέσει μεγάλη αύξηση της ζήτησης από τις ΗΠΑ και άλλους διεθνείς επενδυτές για μετοχές της Γηραιάς Ηπείρου. Αυτό έχει οδηγήσει και στη δημιουργία σημείου αντίστασης στην ισοτιμία του ευρωπαϊκού νομίσματος, καθώς οι αγορές των μετοχών γίνονται σε ευρώ. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, που έχει υποστεί τη μεγαλύτερη υποχώρηση έναντι του δολαρίου από τότε που δημιουργήθηκε, το 1999, φαίνεται να έχει αποκτήσει πλέον σημείο αντίστασης.

Αμοιβαία κεφάλαια και διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF) που επενδύουν σε ευρωπαϊκές μετοχές έχουν προσελκύσει από τις αρχές του έτους κεφάλαια 63,6 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για αύξηση 70% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η EPRF Global.

Η ζήτηση αυτή για τίτλους σε ευρώ δείχνει ότι όλο και περισσότεροι επενδυτές αναζητούν να κερδίσουν από το ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών, που φέτος έχει ανέλθει σε 19%.

«Μέσα σε μια νύχτα οι ευρωπαϊκές μετοχές έγιναν πολύ της μόδας» ενώ μέχρι πρόσφατα τις προτιμούσαν λίγοι εκτός ΕΕ, δήλωσε ο Ντέιβιντ Ντοναμπίντιαν, υψηλόβαθμο στέλεχος της Atlantic Trust Private Wealth Management με έδρα την Ατλάντα των ΗΠΑ. «Βραχυπρόθεσμα είναι πιθανόν το ευρώ να σταθεροποιηθεί λίγο περισσότερο» προσέθεσε.

Η ζήτηση για ευρωπαϊκές μετοχές έχει οδηγήσει τον δείκτη Stoxx Europe 600 σε επίπεδα-ρεκόρ. Αυτό έγινε μετά την ανακοίνωση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στις 22 Ιανουαρίου ότι ξεκινά ποσοτική χαλάρωση που δεν έχει προηγούμενο για την ΕΕ. Η άνοδος των τιμών των μετοχών είναι παρόμοια με αυτήν που είχε καταγραφεί όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) είχε ανακοινώσει το τρίτο της πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, το οποίο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2012 και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2014. Την περίοδο εκείνη είχαν κάνει ράλι πολλές αμερικανικές μετοχές. Τότε το δολάριο είχε ενισχυθεί περίπου κατά 10%.

Η ισοτιμία του ευρώ βρισκόταν στο 1,40 δολ. τον Μάιο του 2014 και τώρα έχει υποχωρήσει στο 1,0822 δολ. Τον Απρίλιο το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα αναμένεται να καταγράψει άνοδο έναντι του δολαρίου για πρώτη φορά μέσα στους 10 αυτούς μήνες. Μέσα στον Μάριο το ευρώ διαπραγματευόταν από το 1,0496 έως το 1,0970 δολ.

© Bloomberg News