Ισχυροί μετασεισμοί συγκλονίζουν την Κυριακή το Νεπάλ και την πρωτεύουσα Κατμαντού μία ημέρα μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,9 βαθμών που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 2.200 και πλέον ανθρώπων.

Ο μεγαλύτερος μετασεισμός είχε μέγεθος 6,7 βαθμών και σημειώθηκε σε μια περιοχή που βρίσκεται βορειοδυτικά του Κατμαντού, σε κοντινή απόσταση από την κινεζική μεθόριο, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS).

Η δόνηση έγινε αισθητή έως το όρος Έβερεστ, όπου προκάλεσε νέες χιονοστιβάδες, σύμφωνα με τους ορειβάτες που βρίσκονται στο σημείο.

Σύμφωνα με την αστυνομία του Νεπάλ, ο σεισμός των 7,9 βαθμών είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 2.152 ανθρώπων και τον τραυματισμό 4.629 ανθρώπων στο Νεπάλ.

Στην Ινδία, οι αρχές κάνουν λόγο για 57 νεκρούς, κυρίως στο κρατίδιο Μπιχάρ. Στο Θιβέτ τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν, όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων.

Θεωρείται βέβαιο ότι οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν, την ίδια ώρα που οι υπηρεσίες αρωγής και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως οι Γιατροί του Κόσμου, προσπαθούν να εκτιμήσουν το εύρος της καταστροφής και τις ανάγκες των κατοίκων.

Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς.

«Έχουμε αναπτύξει όλες μας τις δυνάμεις και συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης» διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας, Κάμαλ Σινγκ Μπαμ.

«Έχουμε στείλει ελικόπτερα στις πληγείσες περιοχές και πραγματοποιούμε έρευνες στα ερείπια των κτιρίων αναζητώντας τυχόν επιζώντες» προσέθεσε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα στο Έβερεστ είναι συγκλονιστικές οι μαρτυρίες των επιζώντων από τη χιονοστιβάδα που προκάλεσε ο σεισμός:

«Έτρεξα και ο όγκος του χιονιού, που έμοιαζε με ένα τεράστιο λευκό κτίριο 50 ορόφων, με καταπλάκωσε. Προσπάθησα να σηκωθώ και με παρέσυρε ξανά» περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζορτζ Φούλσαμ, ένας βιολόγος από τη Σιγκαπούρη.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters που κατήρτισε έναν κατάλογο των υπηκόων ξένων χωρών που βρίσκονταν στο Νεπάλ και στο όρος Έβερεστ όταν σημειώθηκε ο σεισμός και βασίζεται στα στοιχεία που έδωσαν ορισμένες κυβερνήσεις ξένων κρατών, δύο Έλληνες υπήκοοι είναι καλά στην υγεία τους.

18 οι νεκροί στην κατασκήνωση βάσης στο Εβερεστ

Δεκαοκτώ σοροί έχουν ανασυρθεί από κατασκήνωση στο Έβερεστ που επλήγη από τεράστια χιονοστιβάδα την οποία προκάλεσε ο σεισμός. Πρόκειται για τη χειρότερη καταστροφή στην ιστορία της ορειβασίας στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου.

Άλλοι 61 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν μέρος της κατασκήνωσης επλήγη από τη χιονοστιβάδα, δήλωσε ο Ανγκ Τσερίνγκ Σέρπα, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ορειβασίας του Νεπάλ, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Νωρίτερα, μια ομάδα έρευνας και διάσωσης του ινδικού στρατού είχε αναφέρει ότι ανέσυρε 18 σορούς από το Έβερεστ.

Το υπουργείο τουρισμού του Νεπάλ ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τους δέκα από τους θανάτους, αλλά εκπρόσωπός του είπε ότι θεωρεί βέβαιο πως ο απολογισμός θα αυξηθεί.

Μεταξύ των ορειβατών που έχασαν τη ζωή του είναι και ο Νταν Φρέντινμπεργκ, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Google όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

Ο Φρέντινμπεργκ, μαζί με άλλους τρεις εργαζόμενους στη Google, είχαν ξεκινήσει για να κατακτήσουν την ψηλότερη κορυφή του κόσμου. Οι τρεις συνάδελφοί του σώθηκαν, διευκρίνισε στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λόρενς Γιου, ένας εκπρόσωπος της εταιρείας.

Ο Φρέντινμπεργκ ήταν από τα παλαιότερα στελέχη της εταιρείας και ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας προσωπικών δεδομένων της Google X, ενός ερευνητικού τμήματος της Google που εδρεύει στο Μάουντεν Βιου. Σύμφωνα με την αδελφή του, τη Μέγκαν, έχασε τη ζωή του καθώς υπέστη βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση. «Η ψυχή και το πνεύμα του θα ζουν μαζί μας», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Instagram.

Ο Φρέντινμπεργκ ήταν έμπειρος ορειβάτης και είχε ξεκινήσει για την κορυφή των Ιμαλαΐων με μια αποστολή που οργάνωσε η εταιρείας Jagged Globe. Η εταιρεία αυτή επιβεβαίωσε τον θάνατό του διευκρινίζοντας ότι άλλα δύο μέλη της ομάδας τραυματίστηκαν αλλά η ζωή τους δεν διατρέχει κίνδυνο.

Σώοι όλοι οι ορειβάτες στις κατασκηνώσεις 1 και 2 του Εβερεστ

Όλοι οι ορειβάτες, περίπου 100 άνθρωποι, που βρίσκονταν στις κατασκηνώσεις 1 και 2 του όρους Έβερεστ, πάνω από την κατασκήνωση βάσης, είναι σώοι μετά τον καταστροφικό σεισμό που προκάλεσε χιονοστιβάδα στην υψηλότερη κορυφή των Ιμαλαΐων, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Ορειβασίας του Νεπάλ.

Ο Ανγκ Τσερίνγκ Σέρπα προειδοποίησε πάντως ότι θα είναι δύσκολη η απομάκρυνσή τους από την περιοχή καθώς ο δρόμος της επιστροφής, που οδηγεί στην κατασκήνωση βάσης μέσω της παγόπτωσης του Κούμπου, είναι μπλοκαρισμένος.

Η χιονοστιβάδα που έπληξε την κατασκήνωση βάσης και την κάλυψε με χιόνι είχε ισχύ δύο διαφορετικών κατολισθήσεων χιονιού από διαφορετικές κορυφές, είπε ο Σέρπα. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 17 πτώματα ενώ 61 ορειβάτες τραυματίστηκαν, πρόσθεσε.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στο σημείο ανέφερε ότι οι καιρικές συνθήκες βελτιώθηκαν και έξι ελικόπτερα μπόρεσαν να προσγειωθούν στην περιοχή. «Οι άνθρωποι είναι ξαπλωμένοι σε φορεία και τα ελικόπτερα προσγειώνονται — μισή ντουζίνα σήμερα το πρωί. Ο καιρός είναι καλός, υπάρχει λίγο χιόνι», εξήγησε η Αμού Καναμπιλί.

Το Σάββατο, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, δεν ήταν δυνατόν να φτάσουν ελικόπτερα στην κατασκήνωση βάσης, σε υψόμετρο 5.500 μέτρων, για να παραλάβουν νεκρούς και τραυματίες.

Ένας ξεναγός του τουριστικού γραφείου Himex Tour, ο Σίντζι Ταμούρα, προειδοποίησε πάντως ότι ο τελικός απολογισμός μπορεί να είναι μεγαλύτερος γιατί, όπως είπε, «κανείς δεν ξέρει πόσοι μπορεί να είναι οι αγνοούμενοι».

Καθώς τα τέλη Απριλίου είναι η αρχή της σεζόν για την ανάβαση στο Έβερεστ, εκατοντάδες ορειβάτες βρίσκονταν στην περιοχή για να επιχειρήσουν την αναρρίχηση στην κορυφή του κόσμου.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα-Εκκλήσεις για βοήθεια από την διεθνή κοινότητα

Το Σάββατο η κυβέρνηση του Νεπάλ κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ η κυβέρνηση της χώρας απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα για ανθρωπιστική βοήθεια, μετά τον ισχυρό σεισμό που άφησε πίσω του τουλάχιστον 1000 νεκρούς.

Ο σεισμός σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου (ώρα Ελλάδος), σε απόσταση περίπου 80 χλμ. ανατολικά της πόλης Ποκάρα.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε ανάμεσα στην Κατμαντού και τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη του Νεπάλ, την Ποκάρα.

Ο σεισμός προκάλεσε χιονοστιβάδα στο Έβερεστ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 18 άτομα.

Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί δραματικά μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς η πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές είναι δύσκολη.

Στις περιοχές που επηρεάστηκαν από τον σεισμό έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ ο υπουργός Πληροφοριών του Νεπάλ Μινέντρα Ριτζάλ έκανε λόγο για «τεράστιες ζημιές» στο επίκεντρο, από όπου οι πληροφορίες φτάνουν με το σταγονόμετρο.

«Χρειαζόμαστε στήριξη από αρκετές διεθνείς υπηρεσίες που έχουν τη γνώση και τον εξοπλισμό να διαχειριστούν το είδος της κατάστασης που αντιμετωπίζουμε τώρα» ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας διέταξε την άμεση αποστολή βοήθειας και ιατρικών ομάδων στο Νεπάλ, καθώς και την εκκένωση των περιοχών από ινδούς τουρίστες.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ προσέφερε «όλη τη δυνατή βοήθεια» προς τη γειτονική χώρα.

Το αμερικανικό ινστιτούτο USGS ανέφερε ότι ο σεισμός είχε εστιακό βάθος μόλις 2χλμ. Η αρχική εκτίμηση των αμερικανών ήταν για δόνηση 7,5 βαθμών και εστιακό βάθος 31 χιλιομέτρων.

Δεκάδες είναι οι μετασεισμοί, ορισμένοι από τους οποίους είναι ισχυρότατοι με τον πλέον ισχυρό να φτάνει τους 6,6 βαθμούς.

Στην περιοχή του όρους Έβερεστ η χιονοστιβάδα που προκάλεσε ο φονικός σεισμός του Νεπάλ καταπλάκωσε ένα τμήμα του κεντρικού καταυλισμού που χρησιμοποιούν οι ορειβάτες που πραγματοποιούν αναβάσεις στο Έβερεστ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 8 άνθρωποι, γνωστοποίησε το υπουργείου Τουρισμού του Νεπάλ.

«Ο απολογισμός ενδέχεται να αυξηθεί, μεταξύ των νεκρών ενδέχεται να βρίσκονται ξένοι αλλά και οδηγοί σέρπα» επισήμανε αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών.

Στη βόρεια Ινδία ο αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 12, όπου 6 σκοτώθηκαν όταν τα σπίτια τους κατέρρευσαν στο Ούταρ Πράντες και 6 επιπλέον έχασαν την ζωή τους στο Μπιχάρ, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στο Μπανγκλαντές

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικούς αξιωματούχους, εκατοντάδες είναι οι τραυματίες και οι εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν.

Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της πρωτεύουσας έχουν μεταφερθεί πολλοί άνθρωποι που φέρουν κατάγματα σε χέρια και πόδια. Ωστόσο μέχρι στιγμής ο ακριβής αριθμός των τραυματιών παραμένει αδιευκρίνιστος.

Ένας ανταποκριτής του πρακτορείου Reuters από την Κατμαντού, λίγη ώρα αφότου σημειώθηκε ο σεισμός, είπε ότι είδε σπίτια να έχουν γκρεμιστεί και πολλούς τοίχους κτιρίων να έχουν καταρρεύσει. «Όλοι είναι στους δρόμους, οι άνθρωποι σπεύδουν στα νοσοκομεία», καθώς πολλοί είναι αυτοί που έχουν υποστεί κατάγματα, πρόσθεσε.

Το αμερικανικό Γεωολογικό Ινστιτούτο USGS αρχικά είχε ανακοινώσει ότι η δόνηση ήταν μεγέθους 7,7 βαθμών και ότι προερχόταν από εστιακό βάθος 31 χιλιομέτρων, ωστόσο στη συνέχεια αναθεώρησε την εκτίμηση αυτή, ανεβάζοντας το μέγεθος του σεισμού στους 7,9 βαθμούς και διευκρινίζοντας ότι το εστιακό του βάθος ήταν μόλις 2 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο που επικαλείται μαρτυρίες κατοίκων, η δόνηση έγινε αισθητή μέχρι το Νέο Δελχί και άλλες πόλεις της βόρειας Ινδίας.

«Ισχυρές δονήσεις έγιναν αισθητές εδώ στο Δελχί και σε πολλές άλλες περιοχές της Ινδίας», είπε μια παρουσιάστρια στο τηλεοπτικό κανάλι NDTV. «Βλέπετε εικόνες από τα στούντιό μας στο Δελχί όπου όλα έτρεμαν για πολλή ώρα, για ένα λεπτό ή και περισσότερο», συνέχισε η δημοσιογράφος ενώ η κάμερα έδειχνε τα φώτα στο ταβάνι να κουνιούνται.

Ένας αξιωματικός υπηρεσίας στην αστυνομική διεύθυνση του γειτονικού, πυκνοκατοικημένου κρατιδίου Μπιχάρ είπε ότι έχουν σπάσει τα τηλέφωνα καθώς όλοι καλούν για να ζητήσουν ή να δώσουν πληροφορίες. «Δεν ξέρουμε για θύματα, μας έχουν κατακλύσει τα τηλεφωνήματα», τόνισε.

Χιονοστιβάδες στο Εβερεστ

Ο πολύ ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε στο Νεπάλ προκάλεσε χιονοστιβάδες στην περιοχή του όρους Έβερεστ, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δικτυο CNN.

Στην πρωτεύουσα Κατμαντού κατέρρευσε ένας ιστορικός πύργος του 19ου αιώνα και από τα συντρίμμια του έχει ανασυρθεί νεκρός ένας άνθρωπος μέχρι στιγμής.

Ο Πύργος Νταράρα, που χτίστηκε το 1832, ήταν ένα ιστορικό ορόσημο και από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της πόλης. Ήταν ανοιχτός για το κοινό εδώ και δέκα χρόνια και στον όγδοο όροφό του είχε ένα μπαλκόνι απ’ όπου οι επισκέπτες μπορούσαν να θαυμάσουν τη θέα.

Δεν έχει διευκρινιστεί πόσοι άνθρωποι βρίσκονταν μέσα στον πύργο την ώρα του σεισμού, τα μέσα ενημέρωσης του Νεπάλ ωστόσο κάνουν λόγο για τουλάχιστον 50 παγιδευμένους στα συντρίμμια.