«Σφυροκόπημα» από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης φέρεται να δέχθηκε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup που ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής στη Ρίγα της Λετονίας.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες που επικαλούνται ευρωπαίους αξιωματούχους, αναφέρουν πως η συνεδρίαση έγινε σε τεταμένο κλίμα και πως η ελληνική πλευρά βρέθηκε σε κλοιό πιέσεων, καθώς οι θεσμοί ενημέρωσαν το Eurogroup ότι η πρόοδος δεν είναι ικανοποιητική.

Οι υπουργοί Οικονομικών φέρονται να μην έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους για την ελλιπή πρόοδο, ενώ, σύμφωνα με το Bloomberg, κατηγόρησαν τον έλληνα υπουργό για ανεύθυνους χειρισμούς, χάσιμο χρόνου και ερασιτεχνισμό.

Σύμφωνα με τους Financial Times, o Γιάνης Βαρουφάκης ενημέρωσε τους ομολόγους του ότι τα ταμειακά διαθέσιμα είναι τόσο σφιχτά που τα κυβερνητικά ταμεία μπορούν να στερέψουν εντός εβδομάδων.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ του κ. Βαρουφάκη και των άλλων υπουργών έγινε τόσο σοβαρός κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ώστε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβενίας πρότεινε εάν οι συνομιλίες δεν προχωρήσουν πιο γρήγορα η Ευρωζώνη να προετοιμάσει ένα «Σχέδιο Β» για την αντιμετώπιση μιας ελληνικής χρεοκοπίας.

«Δεν υπάρχουν μαχαιριές»

Σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους της Ευρωζώνης που επικαλούνται οι FT, και άλλοι υπουργοί Οικονομικών από μικρότερες, ευάλωτες οικονομίες εξέφρασαν παρόμοια συναισθήματα.

Τα σχόλια προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του κ. Βαρουφάκη, ο οποίος κατηγόρησε τον σλοβένο ομόλογό του ότι είναι «αναξιοπρεπής» η επίκληση του σεναρίου και ότι οι παρατηρήσεις του ήταν «βαθιά αντι-ευρωπαϊκές».

Ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, παραδέχτηκε ότι το κλίμα ήταν έντονο, αλλά διέψευσε τα περί φραστικών επιθέσεων εναντίον του.

«Δεν υπάρχουν μαχαιριές σε προσωπικό επίπεδο. Εκεί που υπήρξε ένα κλίμα απογοητευτικό είναι η αναντιστοιχία στο κλίμα των προηγούμενων ημερών σε σχέση με σήμερα. Δεν μου κάνει εντύπωση» είπε.

«Οι πιέσεις κατά της χώρας είναι αναμενόμενο ότι θα ενταθούν όσο θα πλησιάζει η ώρα της υπογραφής της συμφωνίας. Οι διαδικασίες προς επίτευξη της συμφωνίας επιταχύνονται με το Brussels Group να συνεχίζει τις εργασίες του» σχολίαζαν εξάλλου κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.