Η μεταχρονολογημένη αποκάλυψη του Αντώνη Σαμαρά για την πρόταση στον Φώτη Κουβέλη να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας προφανώς έγινε με στόχο να καταδείξει ο πρόεδρος της ΝΔ ότι δεν σχεδίαζε εκλογές τον περασμένο Ιανουάριο και ότι είχε εξαντλήσει τα περιθώρια για να αποφευχθούν οι πρόωρες κάλπες.

Παράλληλα, μεταφέρει στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ σημαντικό μερίδιο ευθύνης για το αδιέξοδο στην προεδρική εκλογή και, συνακόλουθα, για τις παρενέργειες που δημιουργεί η μεταβίβαση της εξουσίας στον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Σαμαράς επιβεβαίωσε την επίσημη πρόταση προς τον Φώτη Κουβέλη, αφήνοντας να διαφανεί κι ένας αρχικός δισταγμός για το μήπως εκθέσει προσωπικά και πολιτικά τον επί δώδεκα μήνες εταίρο του στην κυβέρνηση. Συνεπώς, το νέο που θα κόμιζε (μέσω της εκπομπής «ONline» του Mega) δεν θα ήταν καλό για τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ. Οι τριγμοί στον άξονα Συγγρού – Αγίου Κωνσταντίνου, ωστόσο, φαίνεται ότι είναι και οι μοναδικοί που καταγράφονται από την αποκάλυψη, καθώς ο Κουβέλης έσπευσε εγκαίρως χθες να διαψεύσει –και να μεταφέρει από τη πλευρά του στο ακέραιο την ευθύνη στον Σαμαρά για τις πρόωρες εκλογές.

Τα υπόλοιπα –εάν, δηλαδή, μια αποδοχή της πρότασης από τον Φώτη Κουβέλη θα μπορούσε να αλλάξει τον περασμένο Δεκέμβριο την κατάσταση των πραγμάτων –απλώς συντηρούν υποθετικά σενάρια για τις πολιτικές εξελίξεις. Και, ως γνωστόν, η Ιστορία δεν γράφεται με υποθέσεις.

Επί της ουσίας, η παρασκηνιακή εμπλοκή Κουβέλη στην προεδρική εκλογή, στον βαθμό που την παρουσίασε ο πρόεδρος της ΝΔ, δεν αιφνιδίασε. Ηταν από το περασμένο καλοκαίρι γνωστό ότι ο τότε πρωθυπουργός, όπως και ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος, «ζύγιζαν» μια υποψηφιότητα Κουβέλη, στο κυνήγι των 180 ψήφων που θα απέτρεπαν τη διάλυση της προηγούμενης Βουλής. Το ζητούμενο μέχρι χθες ήταν εάν είχε γίνει στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ και επίσημη πρόταση.

Αρνείται την πρόταση

Ο Φώτης Κουβέλης, ωστόσο, όχι μόνον δεν επιβεβαιώνει, αλλά αρνείται κατηγορηματικά ότι είχε δεχθεί πρόταση –επίσημα ή ανεπίσημα. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι υπήρξε συνάντηση στο γραφείο του με τον Δημήτρη Σταμάτη αλλά υποστήριξε ότι δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο μιας δικής του υποψηφιότητας.

Προσέθεσε, δε, ότι ακόμη και εάν δεχόταν πρόταση δεν θα την αποδεχόταν, καθώς υπήρχε ήδη απόφαση του Συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ να μη στηριχθεί η κυβερνητική πρόταση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να μη συνεχιστεί η μνημονιακή πολιτική.

Συνεργάτες του, εξάλλου, σημείωναν ότι μια τέτοια πρόταση δεν θα μπορούσε να γίνει με απεσταλμένο, αλλά απευθείας από τον κ. Σαμαρά ή τον κ. Βενιζέλο. Οι ίδιες πηγές άφηναν, εξάλλου, να εννοηθεί ότι ο κ. Σταμάτης είχε συναντηθεί με τον κ. Κουβέλη για να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις της ΔΗΜΑΡ και να κάνει μια πρώτη καταμέτρηση ψήφων, ενόψει των τριών ψηφοφοριών που θα ξεκινούσαν λίγες ημέρες αργότερα στη Βουλή.
Από τη λεωφόρο Συγγρού επέμεναν χθες το απόγευμα ότι τα πράγματα εξελίχθηκαν όπως τα περιέγραψε ο κ. Σαμαράς, αλλά κρατούσαν χαμηλά τους τόνους, καθώς είναι προφανές ότι δεν επιθυμούν να ξεσπάσει μια διαμάχη που μπορεί στο τέλος να πλήξει τη ΝΔ.

Η στάση αυτή μπορεί να συνδέεται με την προβληματική εικόνα που δημιουργείται για τον Σταύρο Δήμα, καθώς το «κάρφωμα» Κουβέλη επιβεβαιώνει, ταυτόχρονα, ότι η υποψηφιότητα του πρώην κοινοτικού επιτρόπου δεν αποτελούσε την πρώτη επιλογή του πρώην πρωθυπουργού –και, υπό μία έννοια, υπήρξε εναλλακτική λύση.

Στελέχη της ΝΔ, εξάλλου, που αναζητούσαν χθες τη στόχευση της αποκάλυψης Σαμαρά, στέκονταν και στην παραδοχή ότι ο πρόεδρος της ΝΔ προέκρινε καταρχήν μια υποψηφιότητα από τον χώρο της Αριστεράς. «Αν ένας αριστερός υποψήφιος Πρόεδρος θα μπορούσε να αποτρέψει τις πρόωρες εκλογές θα έπρεπε να αναζητηθούν και άλλες υποψηφιότητες πέραν του Φώτη Κουβέλη» σχολίαζε προβεβλημένος βουλευτής, ο οποίος αμφιβάλλει εάν μια υποψηφιότητα του αρχηγού της ΔΗΜΑΡ θα είχε καλύτερη τύχη από εκείνη του Σταύρου Δήμα.

Σπασμωδικές κινήσεις

Σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος (της προεδρικής εκλογής) αναζωπυρώνει στο γαλάζιο στερέωμα τη συζήτηση για τις σπασμωδικές κινήσεις που καταγράφονταν από την πλευρά της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά του κ. Σαμαρά, ο Δημήτρης Σταμάτης παρουσιάστηκε ως απεσταλμένος στο γραφείο του Κουβέλη στις 9 Δεκεμβρίου, όταν –κατά πρωτοφανή τρόπο –η τότε κυβέρνηση είχε ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα των ψηφοφοριών στη Βουλή για την προεδρική εκλογή αλλά δεν είχε ανακοινώσει υποψήφιο Πρόεδρο.

Οσα δήλωσε ο κ. Σαμαράς στο Mega ουσιαστικά επιβεβαιώνουν ότι δεν είχε ανακοινώσει εγκαίρως υποψήφιο επειδή ακόμη τον έψαχνε –έχοντας ως «σωσίβιο» την επιλογή Δήμα, ο οποίος προστάτευε περισσότερο από άλλους τουλάχιστον τη συνοχή της τότε κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Παρά τη ρήξη με τη ΔΗΜΑΡ με φόντο το λουκέτο στην ΕΡΤ τον Ιούνιο του 2013, το ενδεχόμενο μιας υποψηφιότητας του Φώτη Κουβέλη για μετακόμιση στο Προεδρικό Μέγαρο βρισκόταν ψηλά στη λίστα Σαμαρά – Βενιζέλου, ενώ τη συντηρούσαν και τα περισσότερα στελέχη από την πλευρά της Αγίου Κωνσταντίνου.

Επί μήνες αμφίσημες δηλώσεις έκανε και ο Φώτης Κουβέλης, ενώ μετά τις ευρωεκλογές και τα ποσοστά πολιτικής εξαφάνισης της ΔΗΜΑΡ η προεδρολογία με πρωταγωνιστή τον Κουβέλη φούντωσε –αλλά αυτή τη φορά διχάζοντας το κόμμα του.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε αρχίσει τις βολές περί «νέων Τσιριμώκων», αναγκάζοντας και τον Κουβέλη να αναδιπλωθεί: «Το θέμα της εκλογής Προέδρου θα κριθεί στον κατάλληλο χρόνο, σε συνάρτηση με το πολιτικό κλίμα εκείνης της εποχής και τις πολιτικές που θα ασκούνται» είχε δηλώσει στα «ΝΕΑ» τον περασμένο Ιούλιο, συνδέοντας για πρώτη φορά την προεδρική εκλογή με μια απόπειρα κυβερνητικής αλλαγής.

Λάθος ποντάρισμα

Τον Σεπτέμβριο του 2014 στο επιτελείο Σαμαρά κινούνταν με τη βεβαιότητα ότι, εύκολα ή δύσκολα, θα ξεπερνούσαν τον κάβο της εκλογής Προέδρου, ποντάροντας στα ποσοστά εξανέμισης της ΔΗΜΑΡ και στη συρρίκνωση των ΑΝΕΛ. Η εκτίμηση που κυριαρχούσε ήταν ότι οι βουλευτές τους, σχεδόν αναγκαστικά, θα στήριζαν την κυβερνητική πρόταση για τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια προκειμένου να αποτραπεί η διάλυση της Βουλής, ενώ είχε ληφθεί απόφαση να εξαντληθούν τα συνταγματικά περιθώρια για τις τρεις ψηφοφορίες –που προγραμματίζονταν για τα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου.

Μέχρι τότε δεν είχε μπει σε εφαρμογή οποιοσδήποτε σχεδιασμός για υποψήφιο ή συμμαχίες κατά την προεδρική εκλογή, ενώ η εκτόξευση των επιτοκίων δανεισμού και το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ανάγκασαν τον Αντώνη Σαμαρά να επισπεύσει τη διαδικασία για την εκλογή Προέδρου. Στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου ο Φώτης Κουβέλης, υπό την πίεση και των βουλευτών που είχαν απομείνει στη ΔΗΜΑΡ, διαχειριζόταν το δικό του πολιτικό αδιέξοδο και βρισκόταν σε προχωρημένες παρασκηνιακές συζητήσεις με τον Τσίπρα, ακόμη και για κοινή κάθοδο στις εκλογές.

Συνεπώς ο Κουβέλης έβλεπε μπροστά του μόνο τις εκλογές και η πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας που δημοσιοποίησε ο Αντώνης Σαμαράς δεν είχε προοπτική.

Σαμαράς: «Αν είχε δεχθεί σήμερα θα ήμασταν έξω από το Μνημόνιο»

«Είχα επιδιώξει να εκλεγεί πρόεδρος από την Αριστερά. Την προηγούμενη ημέρα από την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα, είχε πάει ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης ως απεσταλμένος μου στον Φώτη Κουβέλη, ο οποίος δεν δέχθηκε να είναι υποψήφιος. Αν είχε δεχθεί, υπολειπόταν δυο – τρεις ψήφοι εκτός από εκείνες του κόμματός του, θα είχε εκλεγεί και σήμερα θα ήμασταν έξω από το Μνημόνιο» ανέφερε ο κ. Σαμαράς, επαναφέροντας στο προσκήνιο και το αδιέξοδο στο οποίο είχε βρεθεί η προηγούμενη κυβέρνηση με το ζήτημα της προεδρικής εκλογής.

Κουβέλης: «Είχε προαποφασίσει ότι θα πάει σε εκλογές»

«Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη του κ. Σαμαρά να δικαιολογήσει τη δική του πολιτική. Επέλεξε ωστόσο να βγει στις αγορές και πήρε ένα μηδενικό. Ο κ. Σαμαράς είχε προαποφασίσει ότι θα πάει σε εκλογές» ήταν χθες το φαρμακερό σχόλιο του κ. Κουβέλη (στον Σκάι)