Εκρηκτική ατμόσφαιρα επικράτησε στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την υποχρεωτική μεταφορά των διαθέσιμων των φορέων γενικής κυβέρνησης σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία ψηφίστηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής με ψήφους 156 «υπέρ» και 104 «κατά».

Η ένταση, οι διαξιφισμοί και οι βαριές πολιτικές μομφές έδωσαν τον τόνο στην συζήτηση, ενώ η ΝΔ ήγειρε θέμα αντισυνταγματικότητας της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, το οποίο ωστόσο απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία. Μάλιστα, κάποια στιγμή τα αίματα άναψαν σε τέτοιο βαθμό που εξοργισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σηκώθηκαν όρθιοι και φάνηκε να κινούνται προς την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του κόμματος Οδ.Κωνσταντινόπουλο, κάποιοι από αυτούς εκτόξευσαν εναντίον τους βαριές βρισιές, κάτι ωστόσο που από τον ΣΥΡΙΖΑ διαψεύδεται κατηγορηματικά.

Το κλίμα ηλεκτρίστηκε ιδιαίτερα, όταν ο Νίκος Βούτσης κατηγόρησε τους ομιλητές από την ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, πως όλες τους οι ομιλίες «είναι για να δίνουν όπλα, εξοπλισμό, στους δανειστές, στους εταίρους και σ’ αυτούς που οδηγούν τη χώρα σε ασφυξία».

Η συγκεκριμένη αναφορά του υπουργού Εσωτερικών, με την οποία επιχειρούσε να απαντήσει σε προηγούμενες επιθετικές ομιλίες εκ μέρους της αντιπολίτευσης, προκάλεσε σκηνικό που θύμισε κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις της εποχής της υιοθέτησης των Μνημονίων, με εκατέρωθεν προκλήσεις και ύβρεις και έντονα χειροκροτήματα συμπαράστασης στο Νίκο Βούτση από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Με τους βουλευτές της ΝΔ να αξιώνουν να ανακαλέσει, ο κ. Βούτσης έδωσε μονάχα τη διευκρίνιση πως «δια της απουσίας του λόγου σας, οι ενστάσεις και η κριτική που κάνετε στην κυβέρνηση, είναι από την ίδια όχθη που είναι και οι αιτιάσεις των δανειστών».

Συμπλήρωσε δε, λέγοντας πως «δεν ανακαλεί ούτε μία κουβέντα μετά από τη διευκρίνιση αυτή» και ότι «αν θεωρείτε πως έχετε μία ασυλία επειδή κρέμεστε σε μια μειοψηφία του λαού και σε μια πλειοψηφία των μέσων της δαπλοκής, είστε γελασμένοι».

Απείλησαν με αποχώρηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για λογαριασμό της ΝΔ, δήλωσε πως ο υπουργός «ετοιμάζει σκηνικό ρήξης και ψάχνει για ενόχους» και δήλωσε πως εάν δεν ανακαλέσει ο κος Βούτσης, η ΝΔ θα αποχωρήσει από την αίθουσα. Ήδη κάποιοι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχαν ήδη αρχίσει να κινούνται προς την έξοδο, όταν η Ντόρα Μπακογιάννη παρατήρησε προς τον Ν. Βούτση πως «πρέπει να συμβιώσουμε εδώ μέσα σε περίοδο μεγάλης κρίσης, κατά την οποία θα χρειαστεί να απολογηθείτε. Δεν μπορεί να κάνετε τη Βουλή αυτή ζούγκλα».

«Ούτε κατά διάνοια υπήρξε η σύνδεση αυτών που σας είπα, με πατριωτικά αισθήματα, ή ότι κατά τη δική σας άποψη έτσι υπηρετείτε καλύτερα τη χώρα», απάντησε ο Ν. Βούτσης. «Το θεωρείτε πατριωτικό σας καθήκον και το εκτελείτε κατά τη δική σας άποψη. Η διαφωνία μας είναι καθαρά πολιτική και σε βάθος – και έχει εξελιχθεί εδώ και πέντε χρόνια. Το θέμα είναι να διευκρινίσουμε όλοι τις απόψεις μας για το μέλλον», ανέφερε ο κ. Βούτσης.

Η απάντηση του υπουργού, ικανοποίησε τη ΝΔ που παρέμεινε στην αίθουσα, όχι ωστόσο και τον Ανδρέα Λοβέρδο (ΠΑΣΟΚ), που αξίωσε από τον υπουργό να ζητήσει μιαν «ευθεία συγγνώμη», καθώς «η ανασκευή δεν έγινε με σαφή τρόπο» – χωρίς ωστόσο να υπάρξει συνέχεια.

Όλα ξεκίνησαν από την επίθεση του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση προς τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τους οποίους είπε ότι εκπροσωπούν τα συμφέροντα των δανειστών μέσα στη Βουλή.

Είπε ακόμη απευθυνόμενος προς τους βουλευτές πως «ξέρουμε τις θέσεις σας. Αποδέχεστε πλήρως τα αιτήματα των δανειστών, γι’ αυτό φτάσαμε ως εδώ».

«Ξέρω εγώ να χτυπάω ρε μ…»

Μέσα στο κομφούζιο των αντιπαραθέσεων, μια φράση που «έπιασαν» τα ανοιχτά μικρόφωνα -αν και ήταν εκτός μικροφώνου- προκάλεσε ποικίλα σχόλια και εντυπώσεις.

Ήταν η φράση του υπουργού Εσωτερικών Ν.Βούτση ο οποίος έχοντας εξαπολύσει μύδρους κατά της αντιπολίτευσης για την στάση τους, ακούστηκε να λέει: «Ξέρω εγώ να χτυπάω ρε μ…. Εντάξει;».

Το περιστατικό δεν έμεινε απαρατήρητο με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Κυρ.Μητσοτάκη να σχολιάζει αργότερα από του βήματος της Βουλής:

«Να είναι προσεκτικός ο κ. Βούτσης όταν μιλάει με ανοιχτά τα μικρόφωνα και εξηγεί στον κ. Λαφαζάνη πώς χτυπάει την αξιωματική αντιπολίτευση».

Και όντως, δίπλα στον κ. Βούτση, όταν έλεγε την επίμαχη φράση καθόταν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π.Λαφαζάνης, ο οποίος, πάντως, δεν έδειχνε ενθουσιασμένος από την τροπή της σφοδρής σύγκρουσης.

Ο υπουργός Εσωτερικών δεν απευθυνόταν στον κ. Λαφαζάνη, αλλά στον υπουργό Επικρατείας Αλ.Φλαμπουράρη, που καθόταν στην ίδια σειρά των κυβερνητικών εδράνων αλλά λίγο πιο πέρα.

Έτσι μέσα στο πάθος της στιγμής, ο κ. Βούτσης αναγκάστηκε να φωνάξει λίγο παραπάνω με αποτέλεσμα να «πιάσουν» τα μικρόφωνα την επίμαχη φράση…

Λαφαζάνης κατά Λοβέρδου: «Είστε η πέμπτη φάλαγγα των δανειστών»

Νωρίτερα, μετωπική σύγκρουση μεταξύ του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνη και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αν. Λοβέρδου σημειώθηκε στην Βουλή με αφορμή τα ενεργειακά. Ο Λοβέρδος κάλεσε τον υπουργό να ζητήσει συγγνώμη για την ακολουθούμενη ενεργειακή πολιτική αποκαλώντας τον μάλιστα «εκπρόσωπο της δραχμής», ενώ ο κ. Λαφαζάνης μίλησε για «πέμπτη φάλαγγα των δανειστών».

«Τελείτε σε απόλυτη και πλήρη σύγχυση. Βεβαίως υπάρχει ένα κόκκινο νήμα που διαπνέει αυτά που λέτε. Είναι η πέμπτη φάλαγγα. Υπάρχει μια πέμπτη φάλαγγα που δεν θέλει να ακούσει την οποιαδήποτε κριτική στο ευρωπαϊκό κατεστημένο, που λειτουργεί ως υπαλληλία των πιστωτών, των Media που αν ακούσουν κάτι για γερμανική Ευρώπη το θεωρούν ότι είναι κατά της χώρας», του απάντησε ο Π. Λαφαζάνης.

«Λυπάμαι που μου ζητάτε να ζητήσω συγγνώμη για πράγματα που υπηρετούν το εθνικό συμφέρον», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης προσθέτοντας ότι «αυτή ώρα η χώρα διαπραγματεύεται και όλοι θέλουμε μία λύση συμβατή με τη λαϊκή ετυμηγορία και το πρόγραμμά μας». «Εγώ σέβομαι και στηρίζω αυτή την προσπάθεια και εσείς έρχεστε και λέτε να ζητήσουμε συγγνώμη από αυτούς που έβαλαν τη χώρα σε περιπέτεια», είπε στον κ. Λοβέρδο. Ενώ αναφερθείς στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης δήλωσε ότι «είναι συμβατή με το κοινοτικό πλαίσιο».

«Τι έχετε να καταμαρτυρήσετε και ρωτάτε;», αναρωτήθηκε για να συμπληρώσει: «Όχι κ. Λοβέρδο, δεν υπάρχει κανένας ευρωπαϊκός κανόνας που μας επιβάλλει να τεμαχίσουμε και να ξεπουλήσουμε τη ΔΕΗ, ότι η ΡΑΕ μπορεί αυθαίρετα να επιβάλλει αυξήσεις στα ήδη υψηλά τιμολόγια, που να απαγορεύει να περάσει ρωσικός αγωγός με ρωσικό αέριο. Μπορεί να ενοχλούνται κάποια κέντρα στη Ε.Ε., όμως εμείς πρέπει να εξασφαλίσουμε τα δικά μας συμφέροντα. Η Ελλάδα είναι μία ανεξάρτητη κυρίαρχη χώρα, δεν είναι προτεκτοράτο κανενός, ούτε μπανανία».

Ο Λοβέρδος επιτέθηκε στον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης λέγοντάς του: «Είστε ο κύριος εκπρόσωπος στο θέμα της δραχμής, αλλά η μάχη σας είναι χαμένη». «Είστε ο κύριος εκπρόσωπος της δραχμής και όσων κομπραδόρικων συμφερόντων έχουν συνδεθεί με αυτή. Όχι βέβαια συνειδητά, αλλά ως πολιτική συναρμολόγηση», είπε, ενώ πρόσθεσε: «Απήντησε ο οπαδός της δραχμής, ο οπαδός της πτώχευσης και αυτός που υπερασπίζεται τη ρήξη. Είστε ο ακραιφνής υποστηρικτής της δραχμής μέσα στην κυβέρνηση. Είστε ο σκληρότερος κριτής για όσα λέει έξω από την Ελλάδα ο Πρωθυπουργός. Είστε θλιβερή μειοψηφία στη χώρα. Το σχέδιο Β που επικαλείστε δεν θα περάσει».

Ο Π. Λαφαζάνης αντεπιτέθηκε κάνοντας λέγοντας για «παραλήρημα ενοχής» του κ. Λοβέρδου για τον οποίο είπε: «Στο πρόσωπό του βλέπουμε την Ελλάδα των μνημονίων. Την Ελλάδα εκείνων που μας έφεραν στην κρίση και στα χάλια που είμαστε. Είστε συνυπεύθυνος, συνένοχος, συναυτουργός για την κρίση και υπεύθυνος για την διάλυση του τομέα της υγείας, της εργασίας, της παιδείας».

Επίθεση Θεοδωράκη κατά κυβέρνησης

Τα λόγια που είχαν χρησιμοποιήσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Βούτσης, Κωνσταντοπούλου, Παπαδημούλης, αλλά και o Αλ.Τσίπρας) στις ΠΝΠ επί κυβερνήσεως Σαμαρά χρησιμοποίησε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου:

«Ξεφτίλα, χουντικής έμπνευσης. Ωμή παραβίαση του Συντάγματος. Ντροπή της Δημοκρατίας. Η κατάλυση της Δημοκρατίας δε συντελείται μόνο με τανκς, αλλά και με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.»

Αυτά βέβαια τότε που κυβερνούσαν οι άλλοι. Τώρα που κυβερνάτε εσείς οι ίδιες πράξεις, είναι πατριωτικό καθήκον, τόνισε ο κ. Θεοδωράκης.

Ο ίδιος εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση για το σύνολο της πολιτικής της, φέρνοντας για παράδειγμα τους διορισμούς «κομματικών παιδιών», την επιδείνωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

«Δεν ξεμένουμε δηλαδή μόνο από λεφτά, ξεμένουμε και από συμμάχους. Ακόμη και το φλερτ με τον Πούτιν και τη Ρωσία καταλήγει στο πουθενά. Δεν αρκούν, κύριοι της κυβέρνησης, οι υποκλίσεις για να πάρεις 5 δισ. από τη Ρωσία» σημείωσε.

Ο κ. Θεοδωράκης αναρωτήθηκε τι ακριβώς διαπραγματεύεται η κυβέρνηση, ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει και τι ζητούν οι Ευρωπαίοι.

«Αν κάνετε τόσα πολλά λάθη στο εσωτερικό, αν έχετε τόσο λάθος προτεραιότητες στην Παιδεία, τη Δικαιοσύνη, στη μετανάστευση, στη στελέχωση του Δημοσίου, πώς να πιστέψει, και ο πιο καλοπροαίρετος, ότι στην Ευρώπη θέτετε τα σωστά ζητήματα, τις σωστές προτεραιότητες.

» Γιατί χάσατε τόσους μήνες με ανώφελους παλικαρισμούς; Γιατί δε νομοθετήσατε τον ανεξάρτητο οργανισμό είσπραξης δημοσίων εσόδων; Γιατί δεν προχωράτε τις επενδύσεις, ώστε να πιάσει ο κόσμος δουλειά, να βελτιωθούν οι υποδομές και να εισπράξει η χώρα φόρους και ασφαλιστικές εισφορές; Γιατί δεν εφαρμόζετε τις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ, αφού εσείς οι ίδιοι διακηρύξατε με τυμπανοκρουσίες ότι θα το κάνετε;

» Γιατί δεν κόβετε τις συντάξεις των πενηντάρηδων; Γιατί δεν κάνετε ένα ενιαίο κέντρο είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και καταπολέμησης της μαύρης εργασίας;

» Ισχυρίζεστε ότι πολεμάτε μόνο για να μη μειωθούν μισθοί και συντάξεις. Οδηγώντας όμως τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο και σε ρήξη, με τι λεφτά και σε ποιο νόμισμα θα πληρωθούν τον άλλο μήνα οι μισθοί και οι συντάξεις;»

Ο επικεφαλής του Ποταμιού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προτεραιότητά της είναι να κτίσει το δικό της κομματικό κράτος και να «εξοφλήσει γραμμάτια σε ομάδες και ομαδούλες».

Αναφερόμενος στα όσα ακούγονται για σενάρια εκλογών, ο κ. Θεοδωράκης αναρωτήθηκε: «Ποιον αλήθεια απειλείτε με εκλογές; Τους δανειστές; Υπάρχουν στα αλήθεια κάποιοι τόσο αφελείς ανάμεσά σας, που πιστεύουν ότι είναι οι εκλογές απειλή για τους δανειστές;

» Ή απειλείτε τους εξουθενωμένους και ανήσυχους πολίτες για να σας δώσουν ένα μεγαλύτερο ποσοστό; Να το κάνετε τι; Σε τι θα σας ωφελήσει αυτό; Δε φοβάστε ότι οι εκλογές θα σημάνουν την άτακτη χρεοκοπία της χώρας;

» Ή μήπως δεν υπάρχει για εσάς χώρα και υπάρχει μόνο κόμμα; Δεν υπάρχει κοινωνία αλλά μόνο ψηφοφόροι.

» Υπάρχει, κύριοι, κάποια στιγμή που δεν αποφασίζεις εσύ για τις εξελίξεις αλλά αποφασίζουν οι εξελίξεις για σένα. Και φοβάμαι ότι τρέχετε χωρίς φρένα προς αυτή τη στιγμή» κατέληξε.