Πάταξη της φοροδιαφυγής χωρίς την Ελβετία δεν γίνεται. Ο φορολογικός παράδεισος έχει μόνιμη επιδίωξη να προστατεύσει τους ξένους καταθέτες σε ελβετικές τράπεζες. Η Γερμανία φθάνει στους δικούς της φοροφυγάδες αγοράζοντας CD με δεδομένα καταθετών. Μεταξύ αυτών υπάρχουν δεδομένα και ελλήνων καταθετών, τα οποία μπορεί να ζητηθούν από τη Γερμανία. Μέχρι τώρα δεν ζητήθηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», στις διαπραγματεύσεις με την Ελβετία δεν υπάρχει καμία γραπτή πρόταση-προσφορά της ελβετικής πλευράς. Πρόκειται για προφορικές συζητήσεις σε μοντέλα συνεργασίας που οδηγούν σε ατιμωρησία υποθέσεις πέραν της τελευταίας διετίας.

Η πρόταση της Ελβετίας στην προηγούμενη κυβέρνηση ήταν η είσπραξη φόρων εκ μέρους των ελβετικών Αρχών και η απόδοσή τους στην Ελλάδα με αντάλλαγμα την αμνηστία των φοροφυγάδων. Στο μεταξύ, η νέα κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους Ελβετούς σε διαφορετική βάση, όχι οπωσδήποτε καλύτερη.

Μετά τη συνάντηση των υπουργών Επικρατείας Νίκου Παππά και Παναγιώτη Νικολούδη με τους Ελβετούς στις 26 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στην Αθήνα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και Επικρατείας Παναγιώτη Νικολούδη με τον πρεσβευτή της Ελβετίας στην Ελλάδα και αντιπροσωπεία του υπουργείου Οικονομικών της Ελβετίας.

Κύκλοι της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας εξήγησαν στα «ΝΕΑ» ότι η παρούσα πρόταση της Ελβετίας αποβλέπει στην ανταλλαγή πληροφοριών φορολογικού περιεχομένου μεταξύ των δύο χωρών. Στόχος είναι να καλύψει το διάστημα από σήμερα έως και το 2017, οπότε η ανταλλαγή των στοιχείων αυτών θα είναι υποχρεωτική με την εφαρμογή της συνθήκης που έχει υπογράψει η Ελβετία με την ΕΕ και τον ΟΟΣΑ.

Ωστόσο, μια τέτοια συμφωνία δεν καλύπτει υποθέσεις του παρελθόντος. Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», η ελβετική πλευρά είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί για το παρελθόν εάν η Ελλάδα εφαρμόσει ένα «πρόγραμμα αυτοκαταγγελίας» ελλήνων καταθετών. Για όσους δεν αυτοκαταγγελθούν και έχουν λογαριασμό στην Ελβετία να υπάρχει η δυνατότητα ομαδικής προσφυγής των ελληνικών Αρχών στις ελβετικές. Αλλά με περιορισμένη αναδρομική ισχύ μέχρι το 2012. Ετσι θα μείνουν στην ατιμωρησία όλες οι προηγούμενες περιπτώσεις φοροφυγάδων. Η συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας με την Ελβετία που ρυθμίζει τη δικαστική συνδρομή σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής ισχύει από το 2012. Αλλά ο ελβετικός νόμος περί δικαστικής συνδρομής (Steueramtshilfegesetz, StAhiG) επιτρέπει ομαδική προσφυγή από την 1η Φεβρουαρίου 2013. Η Ελλάδα, λοιπόν, μπορεί να ζητήσει ομαδικά στοιχεία μόνο για την τελευταία διετία.

«Η πρόταση της Ελβετίας είναι ένα αστείο» λέει στα «ΝΕΑ» ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ. «Η Ελβετία παρέχει διαφάνεια μόνο για τα τελευταία δύο χρόνια και αυτό μόνο εάν η Ελλάδα ανοίξει τον δρόμο της αμνηστίας στους μετανιωμένους, πλούσιους φοροφυγάδες» συμπληρώνει. Εναλλακτικά, λέει ο πράσινος ευρωβουλευτής, «η Ελλάδα μπορεί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα αυτοκαταγγελίας, σε συνδυασμό με αυστηρές ποινικές διώξεις. Η Γερμανία συγκέντρωσε με τον τρόπο αυτόν 4 δισ. ευρώ».

ΗΧΗΡΑ ΟΝΟΜΑΤΑ. Δεν είναι μόνο η λίστα Λαγκάρντ αλλά και τα γερμανικά CD. Η Γερμανία απέρριψε το 2010 την ελβετική πρόταση για φορολόγηση γερμανικών καταθέσεων και απόδοση των φόρων. Επέλεξε τον δρόμο της αγοράς CD με κλεμμένα δεδομένα καταθετών σε ελβετικές τράπεζες. Ταυτόχρονα ίδρυσε την Αρχή Αυτοκαταγγελίας για Φοροδιαφυγή, στην οποία προσφεύγει ο ενδιαφερόμενος, καταβάλλει τους οφειλόμενους φόρους και το ανάλογο πρόστιμο και απαλλάσσεται από ενδεχόμενη δίωξη. Προϋπόθεση είναι να γίνει η αυτοκαταγγελία προτού γίνει γνωστή η κίνηση της ποινικής διαδικασίας εις βάρος τού παραβάτη.

Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά. Ηχηρά ονόματα, από τον μεγαλομάνατζερ της Μπάγερν Μονάχου Ούλι Χένες μέχρι την πρωθιέρεια του φεμινισμού στη Γερμανία Αλις Σβάρτσερ αυτοκαταγγέλθηκαν για να κλείσουν τους λογαριασμούς τους με την Εφορία, φοβούμενοι ότι αργά ή γρήγορα θα τους χτυπούσε την πόρτα η φορολογική εισαγγελία, το γερμανικό ΣΔΟΕ. Επειδή δεν είναι γνωστά τα ονόματα που περιλαμβάνονται στα CD υπήρξε ένα πραγματικό κύμα αυτοκαταγγελιών, οι οποίες στις αρχές του 2015 έφθασαν τις 90.000. Για την αγορά των CD δόθηκαν 600 εκατ. ευρώ, ενώ οι αυτοκαταγγελίες μόνον απέφεραν 4 δισ. ευρώ πρόσθετα έσοδα στα δημόσια ταμεία, χωρίς οι Αρχές να προχωρήσουν καν σε διώξεις.

Στην αγορά των CD πρωτοστάτησε το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας –τα ομόσπονδα κρατίδια είναι και υπεύθυνα για την είσπραξη των φόρων. Η αξιοποίηση των δεδομένων ως τεκμηρίων είναι καθ’ όλα νόμιμη στη Γερμανία, όπως συμβαίνει και για τη δίωξη ναρκωτικών ή την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος.

«Δεν υπάρχει μόνο η λίστα Λαγκάρντ, αλλά και τα γερμανικά φορολογικά CD που δεν περιλαμβάνουν μόνο Γερμανούς» λέει ο Σβεν Γκίγκολντ. «Θα ήταν εύλογο αν η νέα κυβέρνηση τα εκλάβει ως ευκαιρία. Αντί να μην ασκήσει δίωξη στους δικούς της φοροφυγάδες, όπως κατά βάση θέλει η Ελβετία –να αξιοποιήσει αυτά και άλλα CD. Επίσης η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να αγοράσει η ίδια δεδομένα φοροφυγάδων σε φορολογικούς παραδείσους. Η δίωξη της φοροδιαφυγής είναι προτιμότερη από τη φορολογική αμνηστία» προσθέτει.

ΕΣΟΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ. Η Γαλλία αξιοποίησε τα γερμανικά CD και το 2014 είχε 1,9 δισ. ευρώ πρόσθετα έσοδα. O υπουργός Οικονομικών Σαπέν περιμένει αντίστοιχο ποσό και το τρέχον έτος.

Σε σύγκριση με τα ονόματα Γερμανών ή Γάλλων που είναι στο CD, τα δεδομένα Ελλήνων είναι λίγα. Πηγή της ελληνικής κυβέρνησης είπε στα «ΝΕΑ» ότι δεν δέχτηκε προσφορά από τη γερμανική πλευρά. Αλλά η υπόθεση των CD είναι γνωστή και όπως μας είπε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η Ελλάδα μπορεί να απευθυνθεί στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φόρων (Bundeszentralamt für Steuern) στο τμήμα εξωτερικών σχέσεων που υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών και να ζητήσει πληροφορίες για τα φορολογικά CD.