Στην Αθήνα για διήμερη επίσκεψη βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν, αρμόδιος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα. Ο φινλανδός αξιωματούχος θα έχει σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους της πολιτικής, οικονομικής και επιχειρηματικής ζωής.

Σκοπός της επίσκεψής του είναι να προωθήσει το νέο επενδυτικό σχέδιο της ΕΕ, ενώ αναμένεται να συζητήσει με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τον επενδυτικό τομέα ως βασικό μοχλό ανάπτυξης της χώρας.

«Η παρουσία του αντιπροέδρου Κατάινεν στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά σημαντική και ενδεικτική της στήριξης της ΕΕ προς τη χώρα μας» δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι «η ΕΕ, όχι μόνο στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας, αλλά και επιθυμεί να συμβάλει αποφασιστικά στο χτίσιμο ενός καλύτερου και βιώσιμου μέλλοντος για τη χώρα. Σε αυτή την προσπάθεια, ο τομέας των επενδύσεων αποτελεί θεμελιώδη μοχλό ανάκαμψης και, γι’ αυτό το λόγο, θα αποτελέσει ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.»

Το πρόγραμμα του κ. Κατάινεν

Ο κ. Κατάινεν και ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την Παρασκευή, το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την Πέμπτη, ο κ. Κατάινεν θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, με τον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας, Κώστα Φωτάκη.

Ο Κατάινεν συναντήθηκε και με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, όπουσυζήτησαν για τις τρέχουσες εξελίξεις στην οικονομία και στην Ευρώπη

Κεντρική θέση στο πρόγραμμα του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα έχει:

Ο «Διάλογος με τους πολίτες» με θέμα «Το νέο επενδυτικό σχέδιο της ΕΕ & το μέλλον της Ευρώπης» , που θα πραγματοποιηθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Η κοινή επίσκεψη με τον κ. Σταθάκη, στην APIVITA, εταιρεία που έχει λάβει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Ο επίτροπος θα μετάσχει και σε εκδήλωση του ΣΕΒ που διοργανώνεται με την συνεργασία της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα.

Την Παρασκευή θα παρακαθίσει σε πρόγευμα εργασίας με τους προέδρους ελληνικών τραπεζών.

Θα ακολουθήσει ομιλία του στην Βουλή και ειδικότερα στις Επιτροπές Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου, και Οικονομικών Υποθέσεων και το μεσημέρι θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με οικονομικούς φορείς.