Νέο αυστηρό μήνυμα προς την Ελλάδα έστειλε για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια ημέρα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία της Κομισιόν στην Αθήνα ανέφερε πως η εμπιστοσύνη των εταίρων προς την Ελλάδα μειώνεται.

«Δεν μπορείς να διαπραγματευτείς, αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη,» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν όταν ρωτήθηκε για το αν έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα.

«Πρέπει να είμαι ειλικρινής ως προς αυτό, έχει μειωθεί. Όχι λόγω των ανθρώπων, αλλά είναι πολύ δύσκολο να τα καταλάβεις όλα, τι συμβαίνει».

Ο Κατάινεν πάντως δήλωσε αισιόδοξος ότι τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας μπορούν να επιλυθούν, αν «αυξηθούν τα επίπεδα εμπιστοσύνης και όλοι αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης τους».

Νωρίτερα, μιλώντας στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, ο Κατάινεν είχε καλέσει τηνελληνική κυβέρνηση να πράξει ότι της αναλογεί.

Σε διάλογο που είχε με πολίτες μετά από ομιλία του για το νέο επενδυτικό σχέδιο της ΕΕ και το μέλλον της Ευρώπης ο φινλανδός αξιωματούχος δήλωσε πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με «πολλές» προκλήσεις. «Αν και τα πράγματα οδηγούνται σε λάθος κατεύθυνση θα πρέπει να υπάρχει θετικό πνεύμα» σημείωσε.

«Η Ευρώπη θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα πρέπει να κάνει ότι της αναλογεί. Είναι στα χέρια της κυβέρνησης να κάνει αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Κατάινεν.

Ο ίδιος δεν αρκέσθηκε σε γενικόλογες αναφορές και υπέδειξε τομείς που απαιτούνται παρεμβάσεις για να γίνει πιο ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία. Ενδεικτικά εστίασε στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας, σε νομοθετικές αλλαγές για τις αδειοδοτήσεις εταιρειών, στην απελευθέρωση επαγγελμάτων και στην πάταξη της διαφθοράς.

Ο ίδιος θέλησε να τοποθετήσει σε πιο νηφάλια πλαίσια τη συζήτηση για τις σχέσεις Ελλάδα και δανειστών. Στη βάση αυτή εξήγησε πως οι πιστωτές δεν είναι κάποιοι μεγάλοι οργανισμοί που μιλούν με μια μικρή κυβέρνηση, αλλά απλοί πολίτες, άνεργοι, φοιτητές και επιχειρηματίες.

«Είναι κρίσιμο να βοηθούμε τα άλλα κράτη, αλλά είναι κρίσιμο να είμαστε και δίκαιοι προς όλους τους πολίτες της Ευρώπης που περιμένουν ότι κάποια στιγμή θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω», ανέφερε.

Ο υπεύθυνος για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα Επίτροπος μιλώντας για το νέο επενδυτικό σχέδιο της ΕΕ, ύψους 315 δισ. ευρώ (σχέδιο Γιούνκερ), αποκάλυψε ότι είχε βολιδοσκοπηθεί από ξένους επενδυτές με ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, που ζητούσαν εξασφαλίσεις από την Ευρώπη μέσω του επενδυτικού «σχεδίου Γιούνκερ». «Ας ελπίσουμε ότι αυτοί οι επενδυτές θα επιστρέψουν», είπε.