Οταν πριν από λίγες ημέρες μεταδιδόταν η είδηση της αναγκαστικής προσγείωσης του αεροσκάφους που μετέφερε τον σέρβο πρόεδρο στη Ρώμη, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η αιτία για αυτό το, παρ’ ολίγον τραγικό, περιστατικό ήταν ένας… καφές.

Το αεροσκάφος της σερβικής κυβέρνησης τύπου Falcon, στο οποίο επέβαιναν ο πρόεδρος της Σερβίας και η συνοδεία του, είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο του Βελιγραδίου με προορισμό τη Ρώμη.

Στην προεδρική ατζέντα υπήρχε καταχωρισμένη η συνάντηση του σέρβου προέδρου με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό.

Ωστόσο, λίγο μετά την απογείωση παρουσιάστηκε μηχανική βλάβη με αποτέλεσμα το αεροπλάνο να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση, επιστρέφοντας στο αεροδρόμιο της σερβικής πρωτεύουσας.

Ακολούθησε η τυπική ανακοίνωση του συμβάντος δίχως κανείς να γνωρίζει ότι το αεροσκάφος κινδύνεψε να συντριβεί.

Είδαν τον χάρο με τα μάτια τους

Επίσης, δεν έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος της χώρας και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι που επέβαιναν στο κυβερνητικό αεροσκάφος λαχτάρησαν αφού είδαν τον χάρο με τα μάτια τους.

Η απόλυση του συγκυβερνήτη του αεροσκάφους συνετέλεσε ώστε να μαθευτεί το τι ακριβώς συνέβη εκείνη την ημέρα στα 34.000 πόδια: το προεδρικό αεροπλάνο υπέστη απώλεια στήριξης και έπεσε σε περιδίνηση.

Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε βρέθηκε και ο ένοχος: ο καφές του συγκυβερνήτη.

Το… ατίθασο ρόφημα χύθηκε και έπεσε στα όργανα του αεροπλάνου. Ο συγκυβερνήτης, στην προσπάθειά του να τα σκουπίσει, τα πείραξε και αυτό άρχισε ξαφνικά να χάνει ύψος.

Τελικά, ο έλεγχος του αεροσκάφους ανακτήθηκε και η προσγείωσή του στο Βελιγράδι στέφθηκε με επιτυχία.

Σε αυτήν βέβαια δεν είχε μερίδιο ο συγκυβερνήτης Μπόραν Ζόριτς που, όπως μετέδωσε το BBC, έχασε τη δουλειά του.

.