Οι «μεγάλες δυνάμεις» της Ευρώπης πρέπει να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες για την εξελισσόμενη κρίση στη Μεσόγειο, δήλωσε στο BBC την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Κώστας Ησυχος.

«Η Βόρεια Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα προκειμένου να σώσει και να στεγάσει τους μετανάστες», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο, προσθέτοντας πως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία εργάζονται πάνω σε μία κοινή θέση ενόψει της έκτακτης Συνόδου της ΕΕ την Πέμπτη.

Την ίδια ώρα, αναφέρει το BBC, όπου το μεταναστευτικό και οι δηλώσεις του ελληνα υπουργού είναι πρώτο θέμα, περισσότεροι από 500 μετανάστες διασώθηκαν από την ιταλική Ακτοφυλακή νωρίς το πρωί.

Στο ίδιος μήκος κύματος με τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας, από το βήμα του ιταλικού Κοινοβουλίου, ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι τόνισε την Τετάρτη ότι η ΕΕ πρέπει να αναλάβει έναν πιο ορατό ρόλο, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής απ’ όπου προέρχονται οι πρόσφυγες. Ο Ρέντσι έστειλε επίσης σαφές μήνυμα για την τεράστια σημασία της υιοθέτησης συλλογικής στάσης της ΕΕ για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης προσφύγων από τη βάση της.

Στη συνέχεια, προς τιμήν των 800 νεκρών μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο την περασμένη Κυριακή, το ιταλικό Κοινοβούλιο τήρησε ενός λεπτού σιγή.