Στο Παλάου Μπλαουγκράνα της Βαρκελώνης, το βράδυ της Παρασκευής ο Γιάννης Σφαιρόπουλος και οι παίκτες του θύμισαν για 40 λεπτά τον Αντόνιο Γκαουντί, δημιουργώντας ένα απαράμιλλο έργο τέχνης στο παρκέ, κάτι σαν τη δικιά τους Σαγράδα Φαμίλια. Το καθηλωτικό μπάσκετ που έπαιξαν ήταν το κορυφαίο –μακράν –έργο τους φέτος, όπως για τον μεγάλο καταλανό αρχιτέκτονα ήταν η διάσημη εκκλησία που όμως έμεινε ανολοκλήρωτη.

Οπως ακριβώς είναι και το έργο των Ερυθρολεύκων που αν δεν νικήσουν σήμερα (20.00, Novasports 3) και την Πέμπτη την Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ θα έχουν πετάξει στα σκουπίδια τη μπασκετική ραψωδία που παρουσίασαν και αυτό που έχτισαν στη Βαρκελώνη θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος.

Θέμα ψυχολογίας. Η διαχείριση των συναισθημάτων στην ομάδα που «ΤΑ ΝΕΑ» έζησαν από κοντά για τέσσερις ημέρες στη Βαρκελώνη είναι το μεγάλο ατού για τον έλληνα τεχνικό στην προσπάθειά του να δώσει τον τόνο που θέλει στην ομάδα για να παρουσιαστεί το ίδιο αποφασιστική τα δύο βράδια στο παλατάκι του Φαλήρου, με στόχο το 3-1 και την επιστροφή στην Ισπανία, όχι όμως στη Βαρκελώνη αλλά στη Μαδρίτη για το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας.

«Είμαι πολύ τυχερός γιατί διαθέτω παίκτες με μεγάλη εμπειρία που έχουν ζήσει την κατάκτηση και ευρωπαϊκών τίτλων, οπότε γνωρίζουν άριστα το πώς να διαχειριστούν τόσο μεγάλες νίκες. Σας διαβεβαιώνω ότι ήδη την έχουμε ξεχάσει» παραδέχτηκε χθες ο Γιάννης Σφαιρόπουλος.

Οι Πειραιώτες είναι αλήθεια ότι είχαν φθάσει λίγο κουμπωμένοι στη Βαρκελώνη την Τρίτη το απόγευμα καθώς έπαιζαν κόντρα σε μια εξαιρετική ομάδα και το κυριότερο οι ίδιοι είχαν προβλήματα (Σπανούλης και Χάντερ δεν είχαν πάρει τα πατήματά τους, από την αγωνιστική απραξία λόγω τραυματισμών), κάτι που επηρέασε ψυχολογικά και τους υπόλοιπους, με αποτέλεσμα μια εμφάνιση – φάντασμα στο πρώτο παιχνίδι και εύκολη ήττα.

Με μια τούρτα. Τα λόγια του Γιάννη Σφαιρόπουλου όμως τσίγκλησαν τον εγωισμό των παικτών, που ήδη είχε θιγεί από τη βαριά ήττα της Τετάρτης. Την παραμονή του δεύτερου αγώνα, τα γενέθλια του Βαγγέλη Μάντζαρη ήταν μια ευκαιρία να ξεδώσουν λίγο οι παίκτες και να ξεχαστούν.

Μη φανταστείτε κανένα τρελό πάρτι και τα λοιπά, απλώς μια μικρή ατομική τούρτα που είχε ετοιμάσει η ομάδα στον 25χρονο (μπήκε στα 26) γκαρντ για να σβήσει τα κεράκια του και το κλασικό «Happy birthday» από τους συμπαίκτες του που έδωσε έναν πιο χαρούμενο τόνο στην ατμόσφαιρα.

Η ομάδα την Παρασκευή ήταν μεταμορφωμένη, με τον Γιώργο Πρίντεζη να κάνει το ματς της ζωής του (22 π. με 8/9 δίπ., 2/4 τρ. και 9 ριμπ.) και τους Σπανούλη και Χάντερ να καθοδηγούν οργανωτικά και αμυντικά την ομάδα που δούλευε ρολόι και είχε βρει μέσω της γνωστής εξαιρετικής της άμυνας ρυθμό και στην επίθεση (έχοντας μεταξύ άλλων το εξωπραγματικό ποσοστό των 7/10 τριπόντων στα πρώτα 14 λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου).

Και όμως, υπάρχει παίκτης που ισχυρίζεται ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να παίξει ακόμη καλύτερα!

Μπορούμε και καλύτερα

«Θέλω να πιστεύω ότι ώς τώρα δεν έχουμε κάνει το καλύτερό μας παιχνίδι και μπορούμε να παίξουμε ακόμη καλύτερα» τόνισε ο Μπράιαν Ντάνστον. Μακάρι να το κάνει και ο ίδιος πάντως. Οσο για τον Βαγγέλη Μάντζαρη, η τακτική είναι πάντα σημαντική, αλλά όπως είπε χθες: «Σε τέτοια παιχνίδια η καρδιά και η θέληση μετράνε περισσότερο».