Εστω και δειλά βήματα προόδου πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο Παρίσι, όπου οι εκπρόσωποι της Ελλάδας και των δανειστών επιχειρούν να καλύψουν, στο μέτρο του δυνατού, το χάσμα απόψεων που υπήρχε μεταξύ τους ως προς τα μέσα και τα μέτρα που θα πρέπει να υιοθετηθούν για να ανταποκριθεί η Αθήνα στις απαιτήσεις της ευρωζώνης.

Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και σήμερα στη γαλλική πρωτεύουσα με στόχο τη συμφωνία σε ένα κείμενο, το οποίο επί της ουσίας θα διαμηνύει προς τις άλλες χώρες της ευρωζώνης πως παρότι παραμένουν ακόμη ανοιχτά κάποια σημαντικά ζητήματα, πλέον η Ελλάδα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το κείμενο αυτό θα λάβει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, μια πρώτη έγκριση από τους εμπειρογνώμονες των χωρών της ευρωζώνης που κατά πάσα πιθανότητα θα έχουν τηλεδιάσκεψη αύριο και στη συνέχεια θα τεθεί υπό την κρίση των υπουργών, οι οποίοι θα συνεδριάσουν ατύπως την Παρασκευή στη Ρίγα της Λετονίας. Αν η κρίση των υπουργών είναι θετική, για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση θα δημιουργηθούν οι συνθήκες που σταδιακώς, αλλά όχι αμέσως, θα επιτρέψουν την εκταμίευση των χρημάτων που η Ελλάδα έχει λαμβάνειν από τους δανειστές της.

Τη θετική δυναμική των πραγμάτων αναγνώρισε χθες από τις Βρυξέλλες, έστω και διακριτικά, ο εκπρόσωπος του προέδρου της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς ο οποίος ανέφερε ότι οι διαβουλεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές εξελίσσονται σε καλό κλίμα τόσο στο τεχνικό όσο και στο πολιτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες κοινοτικές πηγές, η επίτευξη της προόδου οφείλεται έως ένα βαθμό στον διαχωρισμό του πολιτικού επιπέδου των διαπραγματεύσεων από το τεχνικό.

Οι δίαυλοι επικοινωνίας που έστω και ανομολογήτως έχουν δημιουργηθεί ανάμεσα στον έλληνα Πρωθυπουργό και στα ηγετικά κλιμάκια των δανειστών φαίνεται ότι έχουν διευκολύνει σημαντικά τις τεχνικές διαβουλεύσεις, χωρίς φυσικά να τις υποκαταστήσουν. Ενας από αυτούς είναι ότι πλέον στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές η ελληνική πλευρά προσέρχεται σε πλήρη σύνθεση και με ενισχυμένη τη συμμετοχή από ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στο πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Η εξέλιξη αυτή έχει διευκολύνει σαφώς τα πράγματα και αντιμετωπίζεται θετικά από τους εκπροσώπους των δανειστών, που μέχρι πρόσφατα δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους για την απόσυρση από τις διαβουλεύσεις του επίσημου εκπροσώπου της Ελλάδας στην ομάδα εργασίας του Συμβουλίου των υπουργών της ευρωζώνης Γιώργου Χουλιαράκη.