Στις 23 Απριλίου 1915 και ενώ η Ευρώπη φλέγεται από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ο νεορομαντικός ποιητής Ρούπερτ Μπρουκ πεθαίνει άδοξα στην Σκύρο. Ηταν μόλις 27 ετών.

Οκτώ μήνες νωρίτερα, τον Αύγουστο του 1914 με το ξέσπασμα του πολέμου, ο Ρούπερτ Μπρουκ, «ο πιο όμορφος νέος στην Αγγλία» -σύμφωνα με τον Γουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς- κατατάσσεται στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, πολεμάει στην πολιορκία της Αμβέρσας και το Μάρτιο του 1915 αναχωρεί με το πλοίο του από τα Δαρδανέλια για την Αίγυπτο όπου θα προσβληθεί από δυσεντερία.

Λίγο αργότερα ένα τσίμπημα κουνουπιού θα γίνει αιτία να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του. Ο νεαρός ανθυποπλοίαρχος μεταφέρεται στο γαλλικό πλωτό νοσοκομείο που ήταν αγκυροβολημένο στον όρμο Τρεις Μπούκες της Σκύρου και όταν ξεψυχάει τον θάβουν εκεί, σε έναν ελαιώνα στη θέση Στενό.

100 χρόνια μετά από τον θάνατό του, η Βρετανική Πρεσβεία σε συνεργασία με το Δήμο Σκύρου τιμούν φέτος τη μνήμη του μεγάλου ποιητή με μια σειρά επετειακών εκδηλώσεων στο νησί.
Την Πέμπτη, 23 Απριλίου, θα διεξαχθεί στον τάφο του Ρούπερτ Μπρουκ στον Όρμο Τρεις Μπούκες τελετή μνήμης από τον Εφημέριο της Αγγλικανικής Εκκλησίας στην Αθήνα Μάλκομ Μπράντσο. Κατά την τελετή θα πραγματοποιηθεί ανάγνωση ποιημάτων του και θα κατατεθούν στεφάνια στη μνήμη του από τον βρετανό πρέσβη Τζων Κίττμερ, τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κ.Μπακογιάννη, τον αντιπεριφερειάρχη Φ.Σπανό, τον δήμαρχο Σκύρου Μ.Χατζηγιαννάκη, τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Φίλων Ρούπερτ Μπρουκ από το Λονδίνο Νιλ Μέιμπιν καθώς από εκπροσώπους διπλωματικών αποστολών στην Ελλάδα.

Καθώς ο Ρούπερτ Μπρουκ είχε καταταγεί και υπηρετούσε στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό πριν το θάνατό του, στην τελετή μνήμης θα παρευρεθεί επίσημο άγημα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και μέλος της μπάντας για να αποδώσουν τιμή στη μνήμη του.

Την ίδια μέρα, στις 23 Απριλίου το απόγευμα, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια οπτικοακουστικής έκθεσης με τίτλο «Ρούπερτ Μπρουκ στη Σκύρο: ένας Άγγλος ποιητής σε μια γωνία του Αιγαίου», που θα φιλοξενηθεί στο χώρο του θεάτρου στο Δημοτικό Σχολείο της Σκύρου και θα παραμείνει ανοιχτή έως 1 Σεπτεμβρίου 2015 με ελεύθερη είσοδο.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από τη Βρετανική Πρεσβεία και το Δήμο Σκύρου και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Ανάμεσα στα εκθέματα περιλαμβάνεται σπάνιο φωτογραφικό και ηχητικό υλικό από το ιστορικό αρχείο του Πολεμικού Μουσείου του Λονδίνου, του Συλλόγου Φίλων Ρούπερτ Μπρουκ και της Επιτροπής Στρατιωτικών Κοιμητηρίων της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στο ρομαντικό κόσμο της ποίησης του Ρούπερτ Μπρουκ και ταυτόχρονα ναπεριηγηθούν στις ιστορικές πτυχές του Μεγάλου Πολέμου, από τη Μάχη της Καλλίπολης μέχρι το Μακεδονικό Μέτωπο, εστιάζοντας στα γεγονότα που οδήγησαν σε ριζικές αλλαγές στον Ευρωπαϊκό χάρτη.

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Ρούπερτ Μπρουκ και αποτελεί μέρος μίας σειράς εκδηλώσεων μνήμης για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο που προγραμματίζει η Βρετανική Πρεσβεία για την περίοδο 2015-2018 στην Ελλάδα.

Τέλος, με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το θάνατό του Μπρουκ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη μια συλλογή 44 από τα συνολικά 94 ποιήματά του με τίτλο «Rupert Brooke, Τα ποιήματα, ο ποιητής και η Σκύρος.» Την εισαγωγή, τη μετάφραση και το εργοβιογραφικό χρονολόγιο που συνοδεύει τα ποιήματα υπογράφουν ο ποιητής Ηλίας Γκρης και η φιλόλογος Κερασία Καραλή.