Με τις οθόνες τοποθετημένες στο Γκάζι, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει «Με τα μάτια ανοιχτά» μια επιλογή σημαντικών ελληνικών ντοκιμαντέρ στο ομότιτλο αφιέρωμα που συνδιοργανώνουν η Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και η Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων. Πρόκειται για δημιουργίες ή φιλμ που έχουν σηματοδοτήσει την πορεία του σύγχρονου ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα, όπως οι «100 ώρες του Μάη» (1964) των Δήμου Θέου – Φώτου Λαμπρινού, ο «Μακεδονικός γάμος» (1960) του Τάκη Κανελλόπουλου κ.ά. Ορισμένες μάλιστα διακρίθηκαν στο πρόσφατο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (13-22 Μαρτίου).

Τα 17 συνολικά ντοκιμαντέρ θα προβάλλονται από τις 5 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα, ενταγμένα σε τρεις ζώνες προβολής, ενώ το αφιέρωμα περιλαμβάνει συζητήσεις, έκθεση φωτογραφίας και δωρεάν εργαστήρι ντοκιμαντέρ (κατόπιν δήλωσης συμμετοχής). Εκτός των προαναφερθεισών ταινιών το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα ντοκιμαντέρ «Καλάβρυτα» του Ηλία Γιαννακάκη (2014), ένα ψυχογράφημα ουσιαστικά των επιζώντων από τις εκτελέσεις του 1943, «Ολυμπία» του Σταύρου Ψυλλάκη (2015) για την ιστορία μίας 33χρονης εγκύου που μαθαίνει ότι πάσχει από καρκίνο του πνεύμονα και «Πρώτη ύλη» του Χρήστου Καρακέπελη (2014) που παρακολουθεί επτά συλλέκτες scrap, οι οποίοι ταΐζουν με φτηνή πρώτη ύλη τα καμίνια των χαλυβουργιών, πλουτίζουν μια αλυσίδα μεσαζόντων και κρατούν το πάθος του κόσμου για την παραγωγή αγαθών άσβεστο. Σε ανταμοιβή, κερδίζουν ένα πιάτο φαΐ και γίνονται εφήμεροι θεατές μιας μεγαλούπολης που διογκώνεται αδιάκοπα γύρω τους.

Στο πλαίσιο του τριήμερου αφιερώματος, η Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ διοργανώνει εργαστήρι (στις 24/4) με τίτλο «Από την ιδέα στην οθόνη», από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα στον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων – Innovathens. Φοιτητές, νέοι δημιουργοί ντοκιμαντέρ, σπουδαστές κινηματογραφικών σχολών με την καθοδήγηση έμπειρων και διακεκριμένων δημιουργών ντοκιμαντέρ, όπως οι Αννέτα Παπαθανασίου, Μαρία Λεωνίδα, Μάρκος Γκαστίν και Κατερίνα Πατρώνη, θα έχουν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως «Τι είναι ντοκιμαντέρ;», «Πού θα βρω τα λεφτά;» κ.ά.