Σχεδόν διπλάσιες καταγγελίες για σελίδες παιδικής πορνογραφίας έλαβε πέρυσι ο Inhope, ο Διεθνής Σύνδεσμος Ανοικτών Γραμμών για το παράνομο περιεχόμενο του Ίντερνετ, στον οποίο συμμετέχει και η ελληνική γραμμή βοήθειας του Saferinternet.
Συγκεκριμένα, βάσει των στοιχείων για το 2014 που ανακοινώθηκαν πριν λίγες μέρες, oInhope (www.inhope.org), έλαβε και διαχειρίστηκε συνολικά 83.644 καταγγελίες για μοναδικάURLsμε παιδική πορνογραφία, έναντι 48.910 καταγγελιών που είχε λάβει την προηγούμενη χρονιά και 33.821 που έλαβε το 2012.
Σχεδόν όλες οι καταγγελίες (το 98%) προωθήθηκαν στις αστυνομικές αρχές μέσα σε 24 ώρες, ενώ το 93% του παράνομου περιεχομένου «κατέβηκε» μέσα σε 72 ώρες, γεγονός που συνέβαλε αποφασιστικά στην προστασία των θυμάτων και τον περιορισμό του φαινομένου της παιδικής πορνογραφίας στο Ίντερνετ.
Στην Ελλάδα οσυνολικός αριθμός καταγγελιών που έλαβε ηSafeLine(μέλος του Inhope) σε όλη τη διάρκεια του 2014, ήταν 3.435. Τομεγαλύτερο ποσοστό των καταγγελιών αυτών αφορούσε την παραβίαση προσωπικών δεδομένων (35%), ενώ οι καταγγελίες για παιδική πορνογραφία διπλασιάστηκαν. Συγκεκριμένα, για πρώτη χρονιά πέρυσι το ποσοστό αυτό έφτασε στο 20% κι ήταν περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες αυξημένο συγκριτικά με το 2013!
Για την αντιμετώπιση των καταγγελιών αυτών που είναι άλλωστε και το βασικό μέλημα της γραμμής SafeLine, το Saferinternet συνεργάστηκε άμεσα τόσο με τη Μονάδα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και με τις υπόλοιπες Ανοικτές Γραμμές καταγγελιών μελών του Inhope, ανάλογα με τη χώρα προέλευσης της εκάστοτε ιστοσελίδας.
Οσον αφορά τα άλλα στοιχεία των καταγγελιών που έγιναν πέρυσι στην ελληνική γραμμή SafeLine, το 18% των αναφορών αφορούσε οικονομικές απάτες, το 7% απειλές που έλαβαν χώρα στο διαδίκτυο, ενώ εγκλήματα όπως ο ρατσισμός, η εξύβριση ή η συκοφαντική δυσφήμιση, η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών και η παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας ακολουθούν με χαμηλότερα ποσοστά.
Η διαδικασία για την υποβολή μιας καταγγελίας στην ελληνική γραμμή είναι απλή, καθώς όποιος χρήστης εντοπίσει παράνομο υλικό μπορεί να συμπληρώσει την ηλεκτρονική φόρμα στην διεύθυνση www.safeline.gr, να στείλει e – mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση report@safeline.gr ή να στείλει SMS, γράφοντας «safeline», αφήνοντας κενό και το μήνυμά του στον αριθμό 54260 ή να τηλεφωνήσει στο 2811 391615.
Αμέσως μόλις η SafeLine λάβει την καταγγελία, θα διερευνήσει εάν υφίσταται πράγματι παράνομο υλικό και στη συνέχεια θα ενημερώσει την Αστυνομία.
Η γραμμή διατηρεί στενή συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία άλλωστε μέσα στο 2014 πραγματοποίησε μια παγκόσμιας εμβέλειας διαδικτυακή αστυνομική επιχείρηση για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παιδικής πορνογραφίας, με την κωδική ονομασία «HYDRA».

Τα κοινωνικά δίκτυα, με επικρατέστερο το Facebook έκαναν και το 2014 ιδιαίτερα έντονη την παρουσία τους στη γραμμή των καταγγελιών, καθώς το 30% των αναφορών σχετίζονταν με παραβιάσεις και παράνομες δραστηριότητες μέσα σε αυτούς τους ιστοτόπους.

Δημοφιλή και διαδραστικά όπως είναι, ελκύουν τους χρήστες να δημιουργήσουν εύκολα ένα προφίλ και μέσα από εκεί να δραστηριοποιούνται ποικιλοτρόπως.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Saferinternet, αυτή η έντονη ενασχόληση και η διάχυση πληροφοριών εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε κάποιας μορφής εγκληματική δραστηριότητα, της οποίας ένας ελλιπώς ενημερωμένος χρήστης μπορεί να πέσει θύμα.

Προς αποτροπή αυτού του φαινομένου και για την επαρκέστερη ενημέρωση των χρηστών, η SafeLine έχει εκδώσει έναν οδηγό με χρήσιμες συμβουλές προστασίας από τις παράνομες δραστηριότητες που ενδέχεται να συμβούν μέσω του Facebook.

Ο οδηγός αυτός περιλαμβάνει εικονογραφημένες οδηγίες, τις οποίες μπορεί κάποιος να ακολουθήσει προκειμένου να προστατέψει το δικό του προφίλ και των φίλων του, καθώς και τρόπους με τους οποίους θα είναι προστατευμένα τα προσωπικά του δεδομένα. Ο οδηγός είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα www.safeline.gr.