Προβληματισμός επικρατεί τις τελευταίες μέρες στους ΄Ελληνες ξενοδόχους για τις κρατήσεις του καλοκαιριού από τις δυο μεγάλες παραδοσιακές αγορές της Γερμανίας και της Μεγάλης Βρετανίας.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), εκπρόσωποι του Συνδέσμου κάνουν λόγο για «μια ανησυχητική αλλαγή συμπεριφοράς όσον αφορά τις κρατήσεις από τη Γερμανία και την Αγγλία, για το 2015».

Ειδικότερα, αναφέρουν ότι από τη γερμανική αγορά, η οποία ξεκίνησε πολύ δυναμικά, κερδίζοντας σημαντικό μερίδιο αγοράς έως και το Δεκέμβριο του 2014, καταγράφεται πτώση στις κρατήσεις του Μαρτίου κατά 26%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς. Την ίδια στιγμή, η συγκεκριμένη αγορά παρουσιάζει αύξηση στις κρατήσεις κατά 2% στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Οσον αφορά τη Βρετανική αγορά, σύμφωνα με το ΣΕΤΕ, αν και δεν έχει καταγραφεί ακόμα αρνητικό πρόσημο, παρατηρείται σημαντική απώλεια μεριδίου αγοράς έναντι του ανταγωνισμού.
«Όσο δεν κλείνει η συμφωνία με τους εταίρους μας και παρατείνεται η οικονομική αστάθεια της χώρας μας, είναι βέβαιο ότι θα επηρεαστεί περαιτέρω ο ρυθμός ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού», αναφέρει ο ΣΕΤΕ και προσθέτει: «Στη γενικευμένη αστάθεια, έρχεται τις τελευταίες ημέρες να προστεθεί και το μείζον ζήτημα των μεταναστών, που δυστυχώς μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει στην εικόνα της χώρας μας, όσο αυτό δεν επιλύεται οριστικά».
Με βάση αυτά τα δεδομένα, επισημαίνει ο ΣΕΤΕ, «ο στόχος των 25 εκατ. αφίξεων και των 14 δισ. ευρώ εσόδων, όπως και ο στόχος αύξησης του εσωτερικού τουρισμού, θα επανεκτιμηθούν τον επόμενο μήνα».
Ο Σύνδεσμος, αφού ζητά από όλους «να αναλογιστούν την κρισιμότητα των περιστάσεων», τονίζει: «Εάν η κατάσταση αυτή δεν αναταχθεί, αλλά συνεχισθεί και επιδεινωθεί, οι στόχοι που έχουμε θέσει για το 2015 δεν θα είναι πλέον εφικτοί, με σημαντικές συνέπειες για τη χώρα, τον τουρισμό, αλλά πρωτίστως για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε κάθε άκρη της πατρίδας μας, που εργάζονται, προσπαθούν και τελικά ζουν και εξαρτώνται από αυτόν».

Η Κρήτη

Βαρόμετρο για την εξέλιξη της φετινής τουριστικής χρονιάς αποτελεί και η πορεία των αφίξεων στη χώρα μας κατά τον Μάιο. Πρόκειται για έναν από τους μήνες που μαζί με τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, βάζουν πάντα τη σφραγίδα τους για τις συνολικές ετήσιες αφίξεις.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, ήδη οι κρατήσεις για το Μάιο στην Κρήτη, το νησί με τις περισσότερες αφίξεις πανελλαδικά, κινούνται με πτώση 10%, γεγονός που προβληματίζει τους επιχειρηματίες. Οι μεγαλύτερες απώλειες για την Κρήτη, προέρχονται από την αγορά της Ρωσίας, με τις προβλεπόμενες αφίξεις να κινούνται με πτώση έως και 60%, σε σχέση με πέρυσι.

Ο προβληματισμός των επαγγελματιών του κλάδου στο νησί, εντοπίζεται στο γεγονός ότι οι απώλειες από τη ρωσική αγορά δεν «ισοσκελίστηκαν» μέχρι στιγμής από κρατήσεις τουριστών από την παραδοσιακή «δεξαμενή αγορών» για το νησί (Γερμανία, Σκανδιναβία κλπ). Με τα έως τώρα δεδομένα, η πορεία της τουριστικής κίνησης συνολικά, για το 2015, στην περιοχή της Κρήτης, εκτιμάται ότι θα έχει αρνητικό πρόσημο σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, επισημαίνει, ότι ο τουριστικός κόσμος της Κρήτης περιμένει με αγωνία την εξέλιξη των κρατήσεων τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στη Ρόδο, όπου ο Μάιος αναμένεται να κλείσει με πτώση της τουριστικής κίνησης κατά 40%, σε σχέση με πέρυσι.