Τρεις Βέλγοι και δέκα Ελληνες κατάφεραν να ξεσκεπάσουν πανευρωπαϊκό κύκλωμα απάτης ΦΠΑ μπλοκάροντας συναλλαγές – μαϊμού ύψους 6 δισ. ευρώ.

Οσο απίστευτο και αν ακούγεται, η αποκάλυψη του κυκλώματος έγινε από την Αθήνα και την ειδική ομάδα που έχει δημιουργηθεί στην Υπηρεσία Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, το αποκαλούμενο μικρό ΣΔΟΕ της Κ. Σαββαΐδου.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2014 τρεις βέλγοι εφοριακοί ήρθαν στην Αθήνα προκειμένου να δώσουν τεχνική βοήθεια στην ελληνική Φορολογική Διοίκηση. Παρουσίασαν τη βελγική πατέντα αποκάλυψης κυκλωμάτων απάτης στον ΦΠΑ, η οποία βασίζεται στην άντληση στοιχείων από πολλές βάσεις δεδομένων, ακόμα και από μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, η πατέντα αυτή οδηγεί στον εντοπισμό επιχειρήσεων – μαϊμού, των οποίων μόνος στόχος είναι η είσπραξη παράνομων επιστροφών ΦΠΑ ύστερα από ένα πλήθος εικονικών συναλλαγών.

Η δοκιμαστική εφαρμογή της πατέντας αυτής οδήγησε στην αποκάλυψη 18 ελληνικών επιχειρήσεων οι οποίες εμπλέκονταν σε πανευρωπαϊκές συναλλαγές ύψους 6 δισ. ευρώ. Επειτα από αυτοψία των ελεγκτών διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για εικονικές συναλλαγές. Οι ΑΦΜ των 18 επιχειρήσεων απενεργοποιήθηκαν απευθείας.

Μετά την επιτυχημένη δοκιμή, η ΓΓΔΕ εισηγείται στην πολιτική ηγεσία την απόκτηση του συγκεκριμένου προγράμματος ανάλυσης κινδύνου από τη βελγική Φορολογική Διοίκηση, εκτιμώντας ότι τα αποτελέσματα υιοθέτησής του θα είναι εντυπωσιακά.