Μεγάλες εκπτώσεις για όσους φορολογουμένους πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος ετοιμάζεται να προσφέρει το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να δώσει ανάσα στα έσοδα του προϋπολογισμού.

Το μπόνους, σύμφωνα με ορισμένες εισηγήσεις, θα κινείται μεταξύ 10% και 15% και θα εφαρμοστεί από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Οποιος φορολογούμενος εξοφλήσει εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος έως τα τέλη Ιουλίου, θα έχει απευθείας έκπτωση φόρου 10% – 15%, έκπτωση που θεωρείται ιδιαιτέρως γενναιόδωρη από πηγές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, οι οποίες θέτουν τον πήχη χαμηλότερα.

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη προανήγγειλε το μπόνους συνεπούς φορολογουμένου από τη Βουλή και ήδη οι συνεργάτες της επεξεργάζονται τη σχετική νομοθετική ρύθμιση ώστε να κατατεθεί άμεσα.

Αν υλοποιηθεί τελικά το μέτρο, ακόμα και με έκπτωση χαμηλότερη από 10%, λογιστές εκτιμούν ότι θα υπάρξει σημαντική προείσπραξη φορολογικών εσόδων το καλοκαίρι. Οπως επισημαίνουν, ακόμα κι αν ο φορολογούμενος δεν έχει τη δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης, είναι δεδομένο ότι θα επιλέξει να πληρώσει μέσω πιστωτικής κάρτας προκειμένου να έχει την έκπτωση και στη συνέχεια θα εξοφλήσει σε αρκετές δόσεις την τράπεζα. Τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες έχουν μπει δυναμικά στο παιχνίδι της εξόφλησης φόρων μέσω πιστωτικών καρτών, με δόσεις οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν ακόμα και τις δώδεκα. Με τον τρόπο αυτό ο φορολογούμενος κερδίζει την έκπτωση, καθώς η τράπεζα εξοφλεί εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και το 2013, οι φορολογούμενοι που εξοφλούσαν εφάπαξ και εμπρόθεσμα τις οφειλές τους, δικαιούνταν έκπτωση φόρου 1,5%. Ακόμα όμως και αυτό το μικρό κίνητρο καταργήθηκε και πλέον η εφάπαξ εξόφληση δεν αποφέρει κανένα κέρδος για τον φορολογούμενο.

Στο μεταξύ, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προετοιμάζεται ώστε να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής των φορολογικών δηλώσεων την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου. Λόγω της καθυστέρησης στην έναρξη της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ήδη ορισμένοι στο υπουργείο Οικονομικών βλέπουν ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας. Η κ. Βαλαβάνη άλλωστε δεν αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, διευκρινίζοντας όμως πως αν δοθεί παράταση θα είναι λίγων ημερών.

Σύμφωνα με τον νόμο, η προθεσμία λήγει στις 30 Ιουνίου και ο φόρος καταβάλλεται σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, στο τέλος Ιουλίου, στο τέλος Σεπτεμβρίου και στο τέλος Νοεμβρίου.