Ξύλινο σκάφος που μετέφερε 93 μετανάστες έπεσε το πρωί της Δευτέρας στα βράχια στην κεντρική παραλία Ζέφυρος της πόλης της Ρόδου, σε απόσταση μόλις 50 μέτρων από την ακτή, με αποτέλεσμα να βυθιστεί και να βρουν το θάνατο από πνιγμό τρεις άνθρωποι.

Νεκροί ανασύρθηκαν ένας άνδρας, μία γυναίκα και ένα παιδί.

Από τη θάλασσα έχουν διασωθεί 90 άτομα: 62 άντρες, 22 γυναίκες και έξι παιδιά.

Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου, στη Λιμενική Αρχή Ρόδου και στο νοσοκομείο του νησιού.

«Εδώ ήρθαν 18 ενήλικες, που τους προσφέρθηκαν οι Πρώτες Βοήθειες και θα αναχωρήσουν, δύο παιδάκια που νοσηλεύονται με υποθερμία στην Παιδιατρική Κλινική και άλλοι δύο ενήλικες που θα παραμείνουν στην Παθολογική Κλινική, καθώς λίγο έλειψε να πνιγούν από εισρόφηση νερού» δήλωσε στα tanea.gr ο διοικητής του νοσοκομείου Ρόδου, Βασίλης Παπανικόλας.

Οπως είπε, οι διασώστες του ΕΚΑΒ και οι γιατροί έδωσαν μάχη διάρκειας άνω της μίας ώρας για να κρατήσουν στη ζωή το αγοράκι, ηλικίας περίπου 6 ετών, αλλά τελικά αυτό κατέληξε.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανικόλα, οι διασωθέντες προέρχονται από την Αιθιοπία, την Ερυθραία και τη Συρία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας «εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για το σημερινό συμβάν, που ήρθε να προστεθεί στα όσα τραγικά συμβαίνουν καθημερινά στη Μεσόγειο, ως αποτέλεσμα της αύξησης των μεταναστευτικών ροών».

Παράλληλα, «ευχαρίστησε τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για την άμεση αντίδρασή τους στον εντοπισμό και την περισυλλογή των ναυαγών, που περιόρισε το μέγεθος της τραγωδίας, όπως επίσης ευχαρίστησε τους τοπικούς παράγοντες και τους κατοίκους, που προσέτρεξαν να συνδράμουν και να περιθάλψουν τους ναυαγούς».

«Και το σημερινό περιστατικό, μας θέτει όλους ενώπιον των ευθυνών μας, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν περιορίζονται σε εθνικό επίπεδο και επ’ ουδενί δεν προσφέρονται για την άσκηση μικροπολιτικής αντιπολιτευτικής εκμετάλλευσης», κατέληξε ο κ. Δρίτσας.

Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου:«Ο δουλέμπορος έριξε στα βράχια το σκάφος»

«Υπό το φως της ημέρας, αυτόπτες μάρτυρες που είδαν το σκάφος να προσεγγίζει τη στεριά ανέφεραν ότι ο δουλέμπορος επιχείρησε αρχικά να το βγάλει στην παρακείμενη αμμώδη ακτή. Αγνωστο γιατί, έκανε κατόπιν έναν ελιγμό και το έριξε στα βράχια!» είπε στα tanea.gr ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «κανείς δεν είδε άλλο σκάφος να φεύγει την ώρα εκείνη από την περιοχή, που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται ο διακινητής να είναι τώρα ανάμεσα στους διασωθέντες».