Εντατικές διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα διεξάγονται σε όλα τα επίπεδα, ακόμη και σε επίπεδο κορυφής -αν και αυτές γίνονται στο παρασκήνιο. Σύμφωνα με τη γερμανική FAZ (Frankfurter Allgemeine Zeitung), εδώ και λίγο καιρό έχει δημιουργηθεί η Ομάδα Δείπνου της Φρανκφούρτης (Frankfurt Dinner Group), που αποτελείται από στενούς συνεργάτες των Μάριο Ντράγκι (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (Κομισιόν), Κριστίν Λαγκάρντ (ΔΝΤ) και Αλέξη Τσίπρα, με στόχο την αποφασιστική προώθηση των συνομιλιών μεταξύ της Αθήνας και των εταίρων της.

Σύμφωνα με την FAZ εάν οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο προσκήνιο καταρρεύσουν, τότε οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στην Ομάδα Δείπνου της Φρανκφούρτης.

Εν τω μεταξύ, είναι εμφανής η επιρροή αυτών των μυστικών διαβουλεύσεων στις δημόσιες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα και φέρνει ως παράδειγμα τις πρόσφατες δηλώσεις περί αποπληρωμής των δόσεων προς το ΔΝΤ.

Γίνεται η επεξεργασία προτάσεων

Το δημοσίευμα αναφέρει πως η Ομάδα Δείπνου της Φρανκφούρτης «θεσμοθετήθηκε» μετά την πρώτη συνάντηση -ένα δείπνο- που έγινε σε επίπεδο υψηλόβαθμων συνεργατών των τεσσάρων πλευρών στην Φρανκφούρτη, πριν από μερικές εβδομάδες. Εκτοτε, η Ομάδα αυτή επικοινωνεί τρεις ή και τέσσερις φορές κάθε εβδομάδα, συνήθως μέσω τηλεδιάσκεψης ή ακόμη και εκ του σύνεγγυς.

Αυτού του τύπου οι διαβουλεύσεις κρίθηκαν απαραίτητες όταν τα πράγματα έδειχναν να μην πηγαίνουν καθόλου καλά μεταξύ των εταίρων και της Αθήνας. Συγκεκριμένα, η απόφαση ελήφθη στη μίνι Σύνοδο στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο με στόχο να υπάρχει ένα ακόμη επίπεδο συνεννόησης μεταξύ της Αθήνας και των εταίρων της, σε περίπτωση ναυαγίου των επίσημων διαβουλεύσεων στα κατώτερα κλιμάκια.

Σε αυτήν τη φάση, σύμφωνα με την FAZ, στην Ομάδα Δείπνου της Φρανκφούρτης γίνεται η επεξεργασία προτάσεων προκειμένου να επιτευχθούν οι αναγκαίοι συμβιβασμοί.

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι δεν αναμένεται συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Απριλίου, ωστόσο οι εταίροι αναμένουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα έως την 11η Μαΐου, στο επόμενο Eurogroup.