Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει τον αριθμό των νεκρών από το σημερινό ναυάγιο, για το οποίο εκφράζονται φόβοι ότι έχασαν τη ζωή τους 700 μετανάστες.

Ο ίδιος είπε ότι η Ιταλία συχνά αναλαμβάνει μόνη της τη διάσωση των μεταναστών στη Μεσόγειο και ζήτησε τη βοήθεια άλλων χωρών για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις διάσωσης αλλά και στον τερματισμό της διακίνησης ανθρώπων.

Ο Ρέντσι είπε ότι οι μετανάστες θα διασώζονται με το να παρεμποδίζεται η διακίνηση ανθρώπων και να μην επιτρέπεται σε πλοιάρια να αποπλέουν από τη Λιβύη.

Ο ιταλός πρωθυπουργός προήδρευσε συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου και παραχωρεί συνέντευξη Τύπου

Στη σκιά της νέας τραγωδίας με τους μετανάστες, η οποία κινδυνεύει να αποδειχθεί η μεγαλύτερη της σύγχρονης Ιστορίας στα νερά της Μεσογείου, ο Ματέο Ρέντσι ζήτησε τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης εντός της εβδομάδας για την μεταναστευτική κρίση.

Ενόσω παρακολουθεί την εξέλιξη των επιχειρήσεων στο Κανάλι της Σικελίας, ο Ρέντσι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με επίκεντρο κοινή, ουσιαστική, ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Κατόπιν της επικοινωνίας ο Ρέντσι ζήτησε έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εντός της εβδομάδας.

Η Γαλλία έχει ήδη ζητήσει επείγουσα συνεδρίαση των επικεφαλής διπλωματίας και Εσωτερικών των «28».