Εν πλω, μέσα στο δουλεμπορικό φουσκωτό σκάφος που τη μετέφερε από τα τουρκικά παράλια στο Αγαθονήσι, γέννησε πρόωρα δίδυμα αγοράκια μια 33χρονη γυναίκα από το Καμερούν τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Για τη διάσωση της νεαρής μετανάστριας στήθηκε μεγάλη επιχείρηση με τη συμμετοχή τριών περιπολικών σκαφών από τις λιμενικές Αρχές Σάμου και Πάτμου, ενός ναυαγοσωστικού του Λιμενικού, ιδιωτικού σκάφους, καθώς και ελικοπτέρου Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το σκάφος του Λιμενικού που εκτελούσε περιπολία στο πλαίσιο της μεικτής ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ποσειδών 2015» προσέγγισε την κατεστραμμένη βάρκα για να προσφέρει βοήθεια στη γυναίκα και στους υπόλοιπους 36 μετανάστες που επέβαιναν σ’ αυτήν. Την ώρα που η επιχείρηση διάσωσης ήταν σε εξέλιξη η γυναίκα γέννησε τα δύο αγοράκια.

Η νεαρή μητέρα μαζί με τα νεογέννητα μεταφέρθηκε με το ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας αρχικά στο νοσοκομείο της Σάμου. Εκεί, τα δύο βρέφη, που ζύγιζαν μόλις 1.820 γραμμάρια το ένα και 1.800 το δεύτερο, τοποθετήθηκαν σε θερμοκοιτίδες. Τόσο η γυναίκα όσο και τα δύο μωρά διακομίστηκαν χθες στην Αθήνα, στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας με στόχο να τους προσφερθούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες νοσηλείας.

Η περίπτωση της γυναίκας είναι μία από τις δεκάδες δραματικές ιστορίες και τις περιπέτειες που βιώνουν σχεδόν καθημερινά οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη για μια καλύτερη ζωή.

Κύμα μεταναστών. Στο μεταξύ, το κύμα μεταναστών που φτάνουν στη χώρα μας συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς τις τελευταίες ημέρες. Μόνο το τελευταίο τριήμερο –όπως δείχνουν τα στοιχεία του Λιμενικού –έφτασαν στην Ελλάδα 416 μετανάστες. Οι περισσότεροι ταξίδεψαν υπό αντίξοες συνθήκες με μικρές φουσκωτές βάρκες και προσέγγισαν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Την Παρασκευή έφτασαν στη χώρα μας 98 μετανάστες, το Σάββατο 206 και χθες 75. Επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης έγιναν στη Σάμο, στη Λέσβο, στην Κω, στο Αγαθονήσι, στις Οινούσσες, στη Χίο και στην Ηγουμενίτσα.

Αλλά και ολόκληρη την περασμένη εβδομάδα η εισροή μεταναστών στη χώρα μας ήταν συνεχής. Για παράδειγμα, την Πέμπτη εντοπίστηκαν στη Σύμη 68 μετανάστες και δεκάδες ακόμη στο Φαρμακονήσι, στη Λέσβο, στη Σάμο, στην Κω.

Αγανάκτηση Ιερώνυμου για τη νέα τραγωδία

«Αρκετά! Η αγανάκτησή μας συμπυκνώνεται σε αυτή τη λέξη. Η ευθύνη για όσους επιτρέπουν να συμβαίνουν αυτές οι τραγωδίες, είτε προκαλώντας τις είτε μη αντιμετωπίζοντάς τις, είναι τεράστιες». Με αυτά τα λόγια ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε ανακοίνωσή του εκφράζει την αγανάκτησή του και τον έντονο προβληματισμό του για τη νέα τραγωδία με τους εκατοντάδες μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους ανοιχτά της Λαμπεντούζας. Ζητάει από όλους, αρχηγούς κρατών και Αρχές να σηκώσουν τα μανίκια προκειμένου να βρουν λύση για να σταματήσουν αυτές οι τραγωδίες.