Την έντονη αντίδρασή του για την αστυνομική επέμβαση στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών διατυπώνει με κείμενο-παρέμβαση ο Μανώλης Γλέζος.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς με κείμενο του υπό τον τίτλο: «Το πανεπιστημιακό άσυλο και αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων», που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα «Κίνηση Ενεργοί Πολίτες» αναφέρει ότι «η εκκένωση του Πανεπιστημίου Αθηνών από τους συνολικά 14 αυτοαποκαλούμενους "αντιεξουσιαστές", υπό των αστυνομικών δυνάμεων, αποτελεί ξεκάθαρα ωμή παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου».

Ο Μανώλης Γλέζος εκφράζει την απορία του «πώς, μέσα σε 19 μέρες κατάληψης, δεν βρέθηκε ούτε μια μικρή ομάδα καθηγητών, από αυτούς μάλιστα που υπεραμύνονται του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων, να μπουν στην Πρυτανεία και να συνομιλήσουν με τους καταληψίες, ασκώντας τον αυτονόητο έλεγχο που οφείλουν στο χώρο όπου λειτουργούν και διδάσκουν».

Τονίζει ότι «οι εκπαιδευτικοί ασκούν λειτούργημα, και μάλιστα ιερό, γιατί, πέραν των γνώσεων (οφείλουν να) διδάσκουν ήθος δημοκρατικό, κοινωνική αλληλεγγύη και συμπεριφορά, καθώς και πανανθρώπινες αξίες». Υποστηρίζει ότι «αντί, λοιπόν, όλοι αυτοί να βρίσκονται στο Πανεπιστήμιο, όπως όφειλαν, διαγκωνίζονταν στα ΜΜΕ, κάνοντας εκκλήσεις προς την Πολιτεία να εκδιώξει τους καταληψίες».

«Αλλά πού απευθύνονταν; Στην αστυνομία και στις δικαστικές αρχές;», διερωτάται, για να συμπληρώσει ότι «οι καθηγητές πριν απ' όλους θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι δεν είναι δουλειά ούτε της αστυνομίας ούτε των δικαστικών αρχών να εμπλέκονται στα των Πανεπιστημίων».

«'Άλλωστε είναι οι ίδιοι που κόπτονται για το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων» παρατηρεί και διερωτάται: «Πώς έχουν, επιτέλους, στο μυαλό τους αυτό το περίφημο Αυτοδιοίκητο;».

Ο Μανώλης Γλέζος αναφέρει πως θα μπορούσε να μιλήσει και για την ευθύνη των ίδιων των φοιτητών, «που επίσης υπερασπίζονται (και καλά κάνουν) το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων», αλλά θεωρεί, όπως τονίζει, ότι η ευθύνη των καθηγητών τους είναι σαφώς μεγαλύτερη.

Αναφέρει, ακόμα, ότι «υπάρχουν ευθύνες και στην, πολυπληθή πλέον, κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, για να μην πω και την κυβέρνηση την ίδια» και προσθέτει ότι είναι «πολλοί οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι ανάμεσά τους», διερωτώμενος «γιατί όλοι αυτοί, που άλλοτε κατήγγελλαν κάθε απόπειρα κατάλυσης του πανεπιστημιακού ασύλου, σήμερα σιωπούν και ως χτες αδρανούσαν, περιοριζόμενοι στο ρόλο θεατών;».

Ο Μ. Γλέζος υπογραμμίζει ότι «οι αρχές της δημοκρατίας δεν μπορούν να είναι "α λα καρτ", ανάλογα με το ποιος κυβερνά» και πως «χρέος μας είναι να υπερασπιστούμε χωρίς ταλαντεύσεις το πανεπιστημιακό άσυλο και να κατανοήσουμε ότι δεν καταλαμβάνεται, δεν ιδιωτικοποιείται και βεβαίως δεν χρησιμοποιείται ως χώρος βίας και τρομοκρατίας από καμιά πλευρά». «Και», καταλήγει, «οι μόνοι αρμόδιοι να το υπερασπίζονται είναι οι καθηγητές και οι φοιτητές».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από