Ως προς το ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Φινλανδίας μετά τις εκλογές που πραγματοποιούνται αύριο στη σκανδιναβική χώρα των 5,5 εκατ. κατοίκων δεν υπάρχει και πολλή αγωνία: οι αναλυτές συμφωνούν ότι τη σκυτάλη από τον κεντροδεξιό Αλεξάντερ Στουμπ θα πάρει ο κεντρώος Γιούχα Σιπίλα. Το ενδιαφέρον, επομένως, επικεντρώνεται στη σύνθεση της κυβέρνησης. Και αυτό επειδή στον κυβερνητικό συνασπισμό είναι πιθανόν να συμμετάσχουν οι άλλοτε Αληθινοί Φινλανδοί που σήμερα λέγονται απλώς Φινλανδοί. Η μετονομασία, ωστόσο, δεν άλλαξε και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του κόμματος. Ο Τίμο Σόινι, ιδρυτής και ηγέτης του, παραμένει ένας εθνικιστής που δεν κρύβει τα αντιευρωπαϊκά του συναισθήματα, ενώ είχε ταχθεί κατά των πακέτων στήριξης που δόθηκαν στους αδύναμους κρίκους της ευρωζώνης.

Το ενδεχόμενο, συνεπώς, να χρειαστεί η Ελλάδα ένα τρίτο πακέτο στήριξης φέρνει στο πολιτικό σκηνικό της Φινλανδίας κάτι από τον αέρα της Μεσογείου. Με άλλα λόγια, το ελληνικό ζήτημα θα βρεθεί ψηλά στη φινλανδική ατζέντα. Και όπως σημειώνει το περιοδικό «Εκόνομιστ», πρέπει να είναι κανείς αιθεροβάμων για να πιστέψει ότι ένα ελληνικό πακέτο θα περάσει εύκολα από την επόμενη Βουλή της Φινλανδίας.

ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ. Σε αυτή τη διαδικασία ο Σόινι θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο –μένει να φανεί πόσο κεντρικός θα είναι. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το κεντρώο κόμμα του Σιπίλα, που επίσης έχει μια κάποια παράδοση ευρωσκεπτικισμού, συγκεντρώνει το 24% των ψήφων, που είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό. Για τη δεύτερη θέση, όμως, θα δοθεί μάχη. Οι Συντηρητικοί του απερχόμενου πρωθυπουργού Αλεξάντερ Στουμπ μετρήθηκαν στο 16,9%, οι Αληθινοί Φινλανδοί στο 16,7% και οι Σοσιαλδημοκράτες του υπουργού Οικονομικών Αντι Ρίνε στο 15,1%.

Υπό προϋποθέσεις ο Σόινι θα μπορούσε να είναι ο επόμενος υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, θέση από την οποία θα μπορούσε να βάλει το δικό του λιθαράκι στην ευρωπαϊκή Βαβέλ της ασυνεννοησίας. Ο ηγέτης του κόμματος των Φινλανδών είχε δώσει ένα πρώτο δείγμα της στάσης του πριν από τέσσερα χρόνια, όταν αποχώρησε από τις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης επειδή διαφωνούσε με το πακέτο στήριξης που τελικά δόθηκε στην Πορτογαλία. Αυτή τη φορά, όμως, δεν φαίνεται ότι είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει την ίδια τακτική. Οπως σημείωνε αξιωματούχος, αυτή τη φορά ο Σόινι «θα πουλούσε ακόμη και τη γιαγιά του» για να μπει στην κυβέρνηση. Αν, πάντως, βρει μια θέση στον κυβερνητικό συνασπισμό δεν θα είναι παρά ο ένας από τους τέσσερις εταίρους. Εκ του αποτελέσματος θα φανεί εάν η συμμετοχή των Αληθινών Φινλανδών στην επόμενη κυβέρνηση θα θέσει σε δοκιμασία και την κουλτούρα της πολιτικής συναίνεσης που χαρακτηρίζει τις σκανδιναβικές χώρες.

Ολοι λένε «λιτότητα»

Το αίσθημα εθνικής εσωστρέφειας που φαίνεται να καταλαμβάνει τη Φινλανδία οφείλεται τόσο στην οικονομική κατάσταση όσο και στη γεωπολιτική υπερδραστηριότητα. Η Nokia, άλλοτε γίγαντας της κινητής τηλεφωνίας, πνέει τα λοίσθια, ενώ οι κινήσεις των Ρώσων στην Αρκτική προκαλούν έναν επιπλέον λόγο ανησυχίας στους Φινλανδούς. Ως προς την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, πάντως, δεν υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες: ο μόνος δρόμος για όλα τα κόμματα είναι αυτός της λιτότητας.