Νέο παράθυρο ευκαιρίας ανοίγει από σήμερα το υπουργείο Οικονομικών για περισσότερους από 3 εκατ. οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη. Αν προκαταβάλουν ποσό τουλάχιστον δεκαπλάσιο σε σχέση με την ελάχιστη μηνιαία δόση που αναλογεί στη ρύθμιση των χρεών τους σε εκατό δόσεις, το υπουργείο Οικονομικών θα τους σβήσει άλλα τόσα από πρόστιμα, τόκους και προσαυξήσεις.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή στο Τaxisnet αναμένεται να ενεργοποιηθεί σήμερα και η χρυσή ευκαιρία διαγραφής προσαυξήσεων θα παραμείνει ενεργή τουλάχιστον έως τις 27 Απριλίου. Ηδη με τροπολογία η οποία κατατέθηκε στη Βουλή, έχει ανοίξει ο δρόμος για παράταση της συγκεκριμένης προθεσμίας κατά έναν μήνα.

Η νέα βελτιωμένη ρύθμιση των εκατό δόσεων η οποία τίθεται πρακτικά σε εφαρμογή από σήμερα, θα εφαρμοστεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη, έως τις 27 Απριλίου, όσα πληρώνει ο οφειλέτης εφάπαξ για κεφάλαιο, άλλα τόσα διαγράφει το υπουργείο Οικονομικών σε προσαυξήσεις. Για παράδειγμα, αν κάποιος χρωστά 3.000 ευρώ αρχικό κεφάλαιο και 2.000 ευρώ σε προσαυξήσεις, καταβάλλοντας 2.000 ευρώ σβήνει 4.000 ευρώ χρέους.
Στη δεύτερη φάση της ρύθμισης έως τις 26 Μαΐου, η δυνατότητα πλήρους διαγραφής προσαυξήσεων προϋποθέτει την εφάπαξ εξόφληση του κεφαλαίου. Αν ο οφειλέτης επιλέξει δόσεις –έως εκατό χωρίς προϋποθέσεις και περιορισμούς παρά μόνο με ελάχιστη μηνιαία δόση 20 ευρώ –οι προσαυξήσεις μειώνονται αντιστρόφως ανάλογα με το πλήθος των δόσεων.

Για εφάπαξ εξόφληση διαγράφονται πλήρως οι προσαυξήσεις, για 2 έως 5 δόσεις διαγράφονται κατά 90%, για 6 έως 10 μηνιαίες δόσεις κατά 80% και αντιστρόφως ανάλογα κλιμακώνονται δόσεις και διαγραφή προσαυξήσεων για να καταλήξουμε στις 91 έως 100 δόσεις όπου η διαγραφή προσαυξήσεων είναι 30%.

Εντός της ρύθμισης, ο φορολογούμενος γλιτώνει τις μηνιαίες προσαυξήσεις εφόσον η οφειλή του δεν ξεπερνά τις 5.000 ευρώ. Οφειλές άνω των 5.000 ευρώ επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 3%. Η πρώτη δόση της ρύθμισης πρέπει να καταβληθεί εντός τριών ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης.

Εφόσον έχει προηγηθεί υπαγωγή στη ρύθμιση για την προκαταβολή (μερική εξόφληση), η προκαταβολή καταβάλλεται εντός τριών ημερών από την αίτηση και η πρώτη δόση έως την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα. Οι υπόλοιπες δόσεις καταβάλλονται στο τέλος κάθε μήνα.

Τι διαγράφεται

Για εφάπαξ εξόφληση διαγράφονται πλήρως οι προσαυξήσεις, για 2 έως 5 δόσεις διαγράφονται κατά 90%, για 6 έως 10 μηνιαίες δόσεις κατά 80% και αντιστρόφως ανάλογα κλιμακώνονται δόσεις και διαγραφή προσαυξήσεων.