Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο τάχθηκε την Παρασκευή  υπέρ της συνέχισης της πολιτικής λιτότητας και μετά τις βουλευτικές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν το φθινόπωρο.

"Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τη λιτότητα και τη δημοσιονομική πειθαρχία", τόνισε ο πορτογάλος πρωθυπουργός σε ομιλία του στο κοινοβούλιο, εκφράζοντας την άποψη ότι "για να επιτύχουμε ανάπτυξη θα πρέπει κατ' αρχάς να είμαστε αξιόπιστοι".

Ο Κοέλιο παρουσίασε στο κοινοβούλιο μια πρώτη μορφή του "προγράμματος σταθερότητας" της περιόδου 2015-19, έναν πολυετή προϋπολογισμό τον οποίο πρόκειται να καταθέσει στις Βρυξέλλες πριν από τα τέλη του μήνα. Μεταξύ άλλων, ζήτησε να προχωρήσει μια μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος ώστε να εξοικονομηθούν "άλλα 600 εκατομμύρια ευρώ".

Αφότου το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας απέρριψε το σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, στόχος του οποίου ήταν να διαιωνιστούν οι περικοπές που είχαν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια, ο κυβερνητικός συνασπισμός είχε ανακοινώσει ότι δεν επρόκειτο να υποβάλει κάποιο νέο νομοσχέδιο για το θέμα αυτό πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Ο πρωθυπουργός έχει πάντως διακηρύξει ότι σχεδιάζει να "μειώσει σταδιακά" τα μέτρα λιτότητας που έχουν εφαρμοστεί στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος παροχής οικονομικής βοήθειας στη χώρα, που ολοκληρώθηκε το 2014.

Οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν το φθινόπωρο, από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, όμως η ακριβής ημερομηνία τους δεν έχει καθοριστεί ακόμη.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, προηγείται στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 38,1%. Τα δύο κόμματα του κεντροδεξιού συνασπισμού που κυβερνά τη χώρα από το 2011 συγκεντρώνουν μαζί ποσοστό 33,3%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από