Εκατοντάδες ρωσικές τράπεζες αναμένεται να εξαφανιστούν καθώς η οικονομική κρίση και οι εκκαθαρίσεις στις οποίες προχωρά η κεντρική τράπεζα της χώρας τις αναγκάζει να συγχωνευθούν ή να κλείσουν.
Τα υψηλά επιτόκια και οι κυρώσεις για την Ουκρανία έχουν δημιουργήσει συνθήκες πίεσης για τις περισσότερες από τις 820 τράπεζες της Ρωσίας. Την ίδια ώρα η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Ελβίρα Ναμπιουλίνα (φωτογραφία επάνω) κλείνει με ρυθμούς-ρεκόρ χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα οποία δεν έχουν αρκετά κεφάλαια ή έχουν παρουσιάσει σημάδια κακοδιαχείρισης.
«Η Ρωσία έχει δώσει υπερβολικά πολλές άδειες για τράπεζες» είπε ο Κρίστοφερ Γουίφερ, υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας παροχής συμβουλευτικών εταιρειών Macro Advisory. «Θα είναι πολύ θετικό βήμα το να μειωθεί ο αριθμός (των τραπεζών) ανάμεσα σε 200 και 300» προσέθεσε.
Η αντιμετώπιση των προβληματικών τραπεζών θα βοηθήσει την οικονομία επειδή θα γίνει πιο εύκολος ο δανεισμός, θα μειωθεί η διαφθορά και θα αυξηθεί η διαφάνεια, σημείωσε ο Γουίφερ. Θα ενισχύσει επίσης την κυριαρχία των μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που ελέγχονται από το κράτος, όπως είναι η ΟΑΟ Sberbank και η VTB Group.
© Bloomberg News
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από