Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί σήμερα στην Πορτογαλία στις μετακινήσεις των πολιτών με τους σιδηροδρόμους εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στο σιδηροδρομικό δίκτυο, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα, τις οποίες αποφάσισε η κυβέρνηση.

Μόνον ένας συρμός στους δύο κυκλοφορούσε σε ολόκληρη την χώρα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της δημόσιας εταιρείας Comboios de Portugal (CP).

Η απεργία αυτή επηρεάζει κυρίως τις μεταφορές στα αστικά κέντρα, στην πρωτεύουσα Λισαβόνα και στο Πόρτο, στο βόρειο τμήμα της χώρας, και σε μικρότερο βαθμό τις περιφερειακές σιδηροδρομικές γραμμές.

Η Ομοσπονδία συνδικάτων των Μεταφορών και των Επικοινωνιών (Fectrans) είχε ζητήσει την πραγματοποίηση της απεργίας αυτής σε διαμαρτυρία για την ιδιωτικοποίηση, η οποία ανακοινώθηκε στα τέλη Μαρτίου, της θυγατρικής των πορτογαλικών σιδηροδρόμων που ειδικεύεται στην μεταφορά φορτίων (CP Carga) και μιας εταιρείας συντήρησης του σιδηροδρομικού δικτύου (Emef).

Οι ιδιωτικοποιήσεις «συμβάλλουν στην καταστροφή του σιδηροδρομικού τομέα», κατήγγειλε ένας από τους εκπροσώπους του συνδικάτου, ο Ζοζέ Μανουέλ Ολιβέιρα.

Ο ίδιος υπολογίζει σε 75% το ποσοστό της συμμετοχής στην απεργία των εργαζομένων της CP και της εταιρείας διαχείρισης του σιδηροδρομικού δικτύου Refer και σημείωσε ότι αυτός ο αριθμός ενδέχεται να υπερβαίνει το 90% στις CP Carga και Emef, «που είναι οι πρώτες τις οποίες αφορούν οι ιδιωτικοποιήσεις αυτές».

Σήμερα απεργούν επίσης οι υπάλληλοι της εταιρείας διαχείρισης του οδικού δικτύου Estradas de Portugal (EP) για να καταγγείλουν μια συγχώνευση της εταιρείας τους με την Refer, την οποία ανακοίνωσε η κυβέρνηση στις αρχές του μήνα.

Η Πορτογαλία οφείλει σε αντάλλαγμα για το διεθνές σχέδιο βοήθειας που της χορηγήθηκε το 2011 να υλοποιήσει αυστηρά μέτρα λιτότητας, στα οποία περιλαμβάνεται ένα ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο έχει ήδη αποδώσει περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στον τομέα των μεταφορών, η κυβέρνηση ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο την ιδιωτικοποίηση των μαζικών μέσων μεταφοράς του Πόρτο, της μεγάλης πόλης του πορτογαλικού βορρά, και στην συνέχεια της Λισαβόνας τον Μάρτιο.

Τον Νοέμβριο, η κυβέρνηση είχε εκ νέου ξεκινήσει την ιδιωτικοποίηση της αεροπορικής εταιρείας TAP Portugal.

Οι πιλότοι της εταιρείας ψήφισαν χθες υπέρ της προκήρυξης μιας απεργίας δέκα ημερών τον Μάιο, καταγγέλλοντας ότι η εταιρεία τούς αποκλείει από την διαδικασία ιδιωτικοποίησης.