Μια μαρέγκα τραγανή απέξω και μαστιχωτή στο εσωτερικό της γεμισμένη με κρέμα σαντιγί και φρέσκες φράουλες και περιχυμένη με σάλτσα φράουλας είναι το αέρινο γλυκό που δημιούργησε το 1926 ο ζαχαροπλάστης ενός ξενοδοχείου στο Γουέλινγκτον, για να τιμήσει τη μεγάλη ρωσίδα χορεύτρια όταν επισκέφτηκε την πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας περιοδείας της. Οι Αυστραλοί διεκδικούν επίσης την πατρότητα αυτής της υπέροχης τούρτας που έκτοτε γίνεται σε όλο τον κόσμο. Εκτός από φράουλες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλα μαλακά φρούτα όπως ακτινίδια, ροδάκινα, κεράσια, μούρα, φρούτα του δάσους κλπ.

Υλικά

6 αυγά, μόνο τα ασπράδια (σε θερμοκρασία δωματίου)

½ κ.τ.γλ αλάτι

300 γρ ζάχαρη άχνη

3κ.τ.γλ κορνφλάουρ

3κ.τ.γλ μηλόξυδο

300 γρ κρέμα γάλακτος

½ κιλό φράουλες

1 φλ μαρμελάδα φράουλα

λίγο χλιαρό νερό

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Σπάμε τα αυγά και τα χωρίζουμε πολύ προσεκτικά ώστε να μην πέσει καθόλου κρόκος στα ασπράδια. Τα ρίχνουμε στο μπολ του μίξερ μαζί με το αλάτι και τα χτυπάμε σε μέτρια ένταση να γίνουν μαρέγκα. Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο ξύδι και το προσθέτουμε στην μαρέγκα, προσθέτουμε επίσης τη ζάχαρη κουταλιά κουταλιά και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να σφίξει καλά, να γυαλίσει και να κάνει κορυφές.

Σκεπάζουμε μια λαμαρίνα με λαδόκολλα και αδειάζουμε επάνω τη μαρέγκα σχηματίζοντας ένα κύκλο με λακκούβα ώστε να δημιουργηθεί μια φωλιά στο κέντρο.

Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 70 –80 βαθμούς και βάζουμε τη μαρέγκα να ψηθεί για 4-5 ώρες. (ή στους 150 βαθμούς για 1 –1,5 ώρα).

Όταν στεγνώσει καλά το εξωτερικό της (τη χτυπάμε από κάτω για να βεβαιωθούμε) σβήνουμε το φούρνο και την αφήνουμε μέσα μέχρι να κρυώσει εντελώς. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και τη φυλάμε σε μεταλλικό δοχείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

Χτυπάμε την κρέμα σε σαντιγί μαζί με λίγη ζάχαρη άχνη, την αρωματίζουμε με βανίλια και γεμίζουμε τη μαρέγκα. Απλώνουμε από πάνω τις φρέσκες φράουλες κομμένες στη μέση, σε ένα τηγανάκι διαλύουμε τη μαρμελάδα με λίγο νερό και όταν κρυώσει περιχύνουμε το γλυκό. Το συνθέτουμε λίγο πριν από το σερβίρισμα για να διατηρηθεί τραγανή η μαρέγκα.

Τιπ

Εναλλακτικά αντί για μία μαρέγκα μπορούμε να φτιάξουμε 8 ατομικές μαρέγκες – φωλιές