Είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος για να αξιοποιήσουμε τυριά που έχουν μείνει μετά από ένα τραπέζι. Σερβίρουμε τα κολοκυθάκια ως πρώτο πιάτο αλλά και ως κυρίως μαζί με μια πλούσια σαλάτα.

Υλικά

4-5 μέτρια κολοκύθια

300 γρ. ανθότυρο ή μυζήθρα

100 γρ φέτα τρίμμα

100 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη

100 γρ μοτσαρέλα τριμμένη

2 αυγά

1 μικρό ξερό κρεμμύδι και 1 φρέσκο κρεμμυδάκι

μερικά φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου ψιλοκομμένα

½ φλ ελαιόλαδο

50 ml γάλα

αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα κρεμμύδια. Ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμύδι και το φρέσκο το κόβουμε σε λεπτές ροδέλες, χρησιμοποιώντας μόνο το άσπρο μέρος του. Πλένουμε τα κολοκύθια και αφαιρούμε τις άκρες τους. Τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος και με ένα κουτάλι αφαιρούμε την ψίχα τους έτσι ώστε να σχηματιστεί μια κοιλότητα. Τα αλατίζουμε ελαφρά και τα τοποθετούμε σε ένα δίσκο καλυμμένο με χαρτί κουζίνας με την κοιλότητα προς τα κάτω για να βγάλουν τα υγρά τους.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 1-2 κ.τ.σ ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε επίσης την ψίχα του κολοκυθιού ψιλοκομμένη και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να χρυσίσουν.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τη μοτσαρέλα και το λάδι. Αν η γραβιέρα είναι αλμυρή, δεν βάζουμε αλάτι, τρίβουμε μόνο φρέσκο πιπέρι. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα.

Τοποθετούμε τα κολοκύθια σε ένα λαδωμένο ταψάκι, κατά προτίμηση πυρίμαχο. Με ένα κουτάλι γεμίζουμε την κοιλότητά τους με το μείγμα, σκορπίζουμε από πάνω την τριμμένη μοτσαρέλα, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου μισή ώρα, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους και να μαλακώσουν τα κολοκύθια.

Σερβίρουμε τα κολοκύθια αμέσως ζεστά.