Αν η κρίση στην Ουκρανία ανέδειξε και κάποια άλλα θέματα πέρα από τη βαθιά έλλειψη εμπιστοσύνης που υπάρχει μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, με τις σχέσεις των δύο πλευρών να βρίσκονται στο χειρότερο σημείο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, ένα από αυτά έχει να κάνει με τη συνοχή της ΕΕ. Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα έπληξαν τη ρωσική οικονομία, όμως η φαινομενικά ενιαία στάση της ΕΕ κρύβει από κάτω διαφορετικές πολιτικές. Υπάρχουν κυρίως δύο άξονες: εκείνος των βόρειων χωρών όπως οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία που ζητούν πολύ σκληρή αντιμετώπιση του Κρεμλίνου και πιέζουν σε αυτή την κατεύθυνση με κάθε τρόπο. Και ο άξονας των μεγάλων χωρών όπως η Γερμανία και η Γαλλία που διατηρούν σημαντικές εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία, τις οποίες προσπαθούν να προστατέψουν μέσα στο πλαίσιο της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής.

Γερμανία και Ρωσία χρειάζονται η μία την άλλη. Οι Γερμανοί παρέχουν τα χημικά και τον εξοπλισμό που χρειάζεται η Ρωσία για να εκσυγχρονίσει την οικονομία και τη βιομηχανία της, ενώ οι Ρώσοι διαθέτουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στο οποίο στηρίζεται η γερμανική οικονομία, τώρα μάλιστα που το Βερολίνο εγκαταλείπει την πυρηνική ενέργεια. Πάντως, πρόσφατα ομάδα επιφανών Γερμανών με ανοιχτή επιστολή τους ζήτησαν «να μην απομονωθεί άλλο η Μόσχα, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν επικίνδυνο για όλο τον κόσμο». Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Σταϊνμάγερ δήλωσε πως η Ρωσία δεν μπορεί να σπάσει την ενότητα της ΕΕ στο θέμα των κυρώσεων με το να δηλώνει έτοιμη να άρει το εμπάργκο εναντίον μεμονωμένων κρατών-μελών.

Ομως και οι σχέσεις Ρωσίας – Γαλλίας είναι σημαντικές και για τις δύο πλευρές. Παρότι η Γαλλία ανακοίνωσε ότι δεν θα παραδώσει τα δύο ελικοπτεροφόρα σκάφη Mistral που είχε παραγγείλει η Μόσχα, ο πρόεδρος Πούτιν διευκρίνισε χθες ότι δεν θα ζητήσει τα χρήματα που προβλέπουν οι ρήτρες, απλώς «την επιστροφή του ποσού που έχει καταβληθεί». Και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε ταχθεί υπέρ της λήψης όχι ιδιαίτερα ακραίων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, ενώ μαζί με τη Μέρκελ είχαν πάρει μέρος στη μαραθώνια διαπραγμάτευση για την Ουκρανία.