Απάντηση στους «ψευδείς», όπως τους χαρακτηρίζει, ισχυρισμούς της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό έδωσε την Πέμπτη ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Οπως υποστήριξε, «η κυβέρνηση συνεχίζει, ακόμα και τώρα, να λειτουργεί στο μεταναστευτικό περισσότερο ως ‘κυβέρνηση διαμαρτυρίας’, παρά ως ‘κυβέρνηση λύσεων’. Χθες, μάλιστα, μέσω του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας, έφθασε στο σημείο να αντιπολιτευτεί όχι μόνο τους προηγούμενους, αλλά ακόμα και την κοινή λογική.

Ο κ. Δρίτσας ανακαλύπτει τώρα -και πολύ σωστά- ότι τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος ‘υπηρετούν τις ανθρώπινες αξίες με επαγγελματισμό και ευθύνη’, όταν ο ίδιος όμως καθιστούσε την πρόσφατη ναυτική τραγωδία στο Φαρμακονήσι αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης και με επίσημη δήλωσή του στις 23.01.2014 μιλούσε για ‘προμελετημένο έγκλημα’.

Επικαλείται τώρα ότι εφαρμόζει πιστά την εγκύκλιο του Λιμενικού που θεσμοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση στις 8.8.2013, όταν όμως το Τμήμα Σωμάτων Ασφάλειας του ΣΥΡΙΖΑ, με επίσημη ανακοίνωση στις 23.01.2014, ουσιαστικά εγκαλούσε τα στελέχη του Λιμενικού που την εφάρμοζαν, κάνοντας λόγο για ‘απάνθρωπες δολοφονικές τακτικές έναντι των μεταναστών’.

Αναγνωρίζει τώρα την ανάγκη ενίσχυσης της χώρας μας από ευρωπαϊκούς πόρους για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων μας, όταν όμως η επίσημη διακήρυξη του κόμματός του για τις ευρωεκλογές του 2014 αναφέρει ρητά ότι ‘η ριζοσπαστική Αριστερά οραματίζεται μια Ευρώπη χωρίς Σένγκεν, Frontex και στρατόπεδα κράτησης μεταναστών’.

Ισχυρίζεται, ακόμα και τώρα, ότι η κυβέρνησή του δεν ακολουθεί πολιτική ανοιχτών συνόρων, όταν η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και σύζυγός του, σε συνέντευξή της στις 7.01.2015, δήλωνε: ‘Πρέπει σε όλα τα σύνορα να υπάρχει ένας ανοικτός δρόμος για να μπαίνουν όλοι όσοι δηλώνουν πρόσφυγες. Κατά συνέπεια δεν μπορείς να έχεις αδιαπέραστα σύνορα’» λέει ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Παράλληλα, ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της ΝΔ καλεί τον σημερινό υπουργό Ναυτιλίας να ανταποκριθεί στο πολυσχιδές έργο του υπουργείου του με τα πεπερασμένα οικονομικά του κρατικού προϋπολογισμού, οπότε και «θα μπορεί να ομιλεί».

«Ως τότε οφείλει να σταματήσει τις προσωπικές επιθέσεις και να απολογείται:

Πρώτον, στους κατοίκους του κέντρου της Αθήνας για τα μέχρι τώρα πεπραγμένα, εκείνου και της συζύγου του. Δεύτερον, στους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος για τις κατά καιρούς δημόσιες επικρίσεις εκείνου και του κόμματός του στον τρόπο με τον οποίο επιτελούν το πολυσχιδές έργο τους. Τρίτον, στους νησιώτες, γιατί σήμερα βιώνουν τα τεράστια προβλήματα στις συγκοινωνίες και την παράνομη μετανάστευση, που αυξήθηκαν δραματικά μέσα σε μόλις τρεις μήνες εθνικολαϊκιστικής αριστερής διακυβέρνησης».