Χωρίς υπερβολή, το τελικό -27 π. (93-66) είναι τιμητικό για την ομάδα του Ντούσκο Ιβάνοβιτς σύμφωνα με την εικόνα που παρουσίασαν οι παίκτες του Παναθηναϊκού στα πρώτα 40 λεπτά της σειράς.

Τούτο συνέβη γιατί ο πρώην Πράσινος, δίπλα στον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, Δημήτρης Ιτούδης επιχείρησε να διαχειριστεί τον αγώνα, να δώσει χρόνο στους παίκτες που αγωνίζονται λιγότερο και γενικώς θέλησε να τραβήξει το πόδι των παικτών του από το γκάζι, διότι μόνο κακό μπορεί να κάνει στην ΤΣΣΚΑ ένας τέτοιος αγώνας. Πόσω μάλλον μια σειρά τέτοιων αγώνων πριν από το φάιναλ φορ.

Ο Παναθηναϊκός έχει δικαιολογίες, έχει και άλλοθι για τη βαριά ήττα που γνώρισε. Δεν έχει όμως τίποτα να πει για την αγωνιστική εικόνα που παρουσίασε συνολικά, την έλλειψη μαχητικότητας, την κακή λειτουργία της επίθεσης και της άμυνας, για το γεγονός ότι έμοιαζε να περιμένει στωικά το τέλος του ματς για να δώσει τον αυριανό δεύτερο αγώνα και να γυρίσει στην Αθήνα για το τρίτο ματς, στο ΟΑΚΑ. Χωρίς τον Σλότερ, που τραυματίστηκε στην προπόνηση της παραμονής του αγώνα, με τον Λαουάλ να μένει στην Αθήνα μετά την απόφαση του Ιβάνοβιτς που εναρμονίστηκε με τις επιταγές της νέας διοίκησης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, οι έξι φορές πρωταθλητές Ευρώπης άρχισαν τον αγώνα με τον Χαραλαμπόπουλο στη θέση «τρία» και τον Γιάνκοβιτς κατά συνθήκη «δυάρι».

Απέναντι στην πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ η άμυνα του Παναθηναϊκού ήταν απαράδεκτη (29-21) και έγινε απερίγραπτη στη δεύτερη περίοδο. Η ομάδα του Ιτούδη με άριστη κυκλοφορία της μπάλας, σωστές αποστάσεις και στόχευση των αδυναμιών του Παναθηναϊκού, είχε συνεχώς ελεύθερα σουτ (4/5 δ., 6/7 τρ.) στο συγκεκριμένο διάστημα και φυσιολογικά ήρθε το εκκωφαντικό 27-6 ως επιμέρους σκορ.

Με το 56-27 του ημιχρόνου ο Παναθηναϊκός κατέγραψε το χειρότερο ρεκόρ της άμυνάς του στην ιστορία του στην Ευρωλίγκα και ταυτόχρονα δεν άφηνε κανένα περιθώριο για το δεύτερο 20λεπτο, όπου η διαφορά απλά μεγάλωνε ολοένα και περισσότερο. Με τέτοια εικόνα όμως η ομάδα του Ντούσκο Ιβάνοβιτς δεν μπορεί να έχει ελπίδες ούτε για το δεύτερο ματς αύριο στη Μόσχα και επίσης είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρει περισσότερες ακόμη και στο ΟΑΚΑ.

Περιμένει ο Ιτούδης. «Παίξαμε πολύ σοβαρά και ώριμα. Κάναμε το 1-0. Ολοι οι παίκτες μας είναι έμπειροι και ικανοί. Πρέπει να προσεγγίσουμε διαφορετικά τα επόμενα παιχνίδια. Ο Παναθηναϊκός είναι εξαιρετική ομάδα, περιμένω πως θα παλέψει στη συνέχεια και μην ξεχνάμε ότι δεν είχε τον Σλότερ» δήλωσε ο Δημήτρης Ιτούδης μετά το ματς, προσπαθώντας να κρατήσει προσγειωμένους τους παίκτες του.

«Ξέρω πολύ καλά τους παίκτες μου και ξέρω καλά ότι είναι μαχητές, όμως απόψε δεν παλέψαμε. Δεν δώσαμε τη μάχη μας. Στο πρώτο δεκάλεπτο χάναμε 8 πόντους και μετά η ΤΣΣΚΑ παίζοντας εύκολα πήρε μια μεγάλη διαφορά. Είχαμε τελείως λάθος νοοτροπία. Εχουμε δύο ημέρες μπροστά μας να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας και να παρουσιάσουμε άλλο πρόσωπο» τόνισε από την πλευρά του ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς.

Δεκάλεπτα: 29-21, 56-27, 77-42, 93-66.

ΤΣΣΚΑ: Ντε Κολό 7, Τεόντοσιτς 18, Νίκολς 13, Τζάκσον 7, Μαρκοϊσβίλι 13, Κορόμπκοφ 4, Ουίμς 2, Βοροντσέβιτς 7, Κάουν 6, Χριάπα 2, Χάινς 2, Κιριλένκο 12.

Παναθηναϊκός: Χαραλαμπόπουλος 4, Γιάνκοβιτς 7, Φώτσης 3, Νέλσον 2, Παππάς 16, Μαυροκεφαλίδης 10, Διαμαντίδης, Γκιστ 14, Μπατίστα 8, Μπλουμς, Λούντζης 2.

Δεύτερος ο Λούντζης!

Εγραψε ιστορία ο Λούντζης. Ο νεαρός μπορεί να μην είναι ο μικρότερος που αγωνίστηκε στην Ευρωλίγκα με τον Παναθηναϊκό (ο Γιάννης Καραμαλέγκος ήταν 7 μήνες και 13 ημέρες μικρότερος όταν τον χρησιμοποίησε ο Ομπράντοβιτς στις 11/11/10 με αντίπαλο την Εφες), έγινε όμως ο δεύτερος μικρότερος (μετά τον Ρούμπιο) που σκόραρε στη διοργάνωση.