«Εχουμε επίγνωση της σοβαρότητας του μεταναστευτικού προβλήματος. Είμαστε η κυβέρνηση που το γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον»δήλωσε την Τετάρτη οαναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, σε ομιλία του κατά την πρώτη συνάντησή του με τους διαπιστευμένους ναυτιλιακούς συντάκτες.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το ζήτημα είναι «ανθρωπιστικό, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τήρησης διεθνών συμβάσεων και νόμων του ελληνικού Κράτους, πρόβλημα κοινωνικής ισορροπίας, εθνικής και εσωτερικής ασφάλειας,αλλά όλα αυτά μαζί, όχι ξεχωριστά».

Ο κ. Δρίτσας στράφηκε κατά της αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντας αβάσιμες τις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική ανοιχτών συνόρων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «καλή είναι η κριτική, αλλά η εκμετάλλευση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος, πέρα από ανεύθυνη μπορεί να γίνει επικίνδυνη».

«Συνιστώ σε όλους να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα με την πραγματική σοβαρότητα και την κρισιμότητα που έχουν» είπε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι ηδιαρκώς αυξανόμενη ένταση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών είναι φαινόμενο που παρατηρείται από το πρώτο τρίμηνο του 2014.

«Είναι ένα πραγματικά σοβαρότατο γεγονός, που θέλει ορθολογική αντιμετώπιση. Δεν περιμέναμε το πρόσφατο περιστατικό της Γαύδου για να το καταλάβουμε» ανέφερε.

Επικαλούμενος έκθεση του Αρχηγείου του Λιμενικού, ο κ. Δρίτσας έκανε λόγο για αύξηση κατά 285% στις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών το 2014 σε όλο το ανατολικό Αιγαίο, σε σχέση με το 2013.

«Είναι άρα παραπλάνηση και υποτίμηση της σοβαρότητας του προβλήματος να αναφέρεται ότι δήθεν αυτό οφείλεται στη μεταναστευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, την πολιτική των δήθεν ανοιχτών συνόρων.Κάθε εξυπνακισμός, κάθε παραπλανητική διαφοροποίηση του πραγματικού νοήματος των δηλώσεων των στελεχών της κυβέρνησης και κάθε άλλη κινδυνολογική προσέγγιση, είναι ανεύθυνη. Το πρόβλημα όντως είναι πολύ σοβαρό και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε» υπογράμμισε ο υπουργός.

Πρόσθεσε ότι καμία κυβέρνηση στο παρελθόν δεν αντιλήφθηκε τη σοβαρότητα και την έκταση του μεταναστευτικού προβλήματος, προσθέτοντας ότι δεν είναι τυχαίο πως αυτή κυβέρνηση συνέστησε από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

«Δεν χρειάζονται η κριτική της αντιπολίτευσης και τα σχόλια του Τύπου για να συνειδητοποιήσουμε ότι το πρόβλημα θα εντείνεται διαρκώς»είπε και χαρακτήρισε απολύτως αδιανόητα τα σχόλια ότι «ανοίξαμε τα σύνορα».«Από τον Αύγουστο του 2013 οι λιμενικοί λειτουργούν με βάση συγκεκριμένη εγκύκλιο, εμείς δεν αλλάξαμε τίποτα» υποστήριξε ο κ. Δρίτσας.

Οπως ανέφερε, αυτή τη στιγμή στα τουρκικά παράλια βρίσκονται σε καταυλισμούς δύο εκατομμύρια πρόσφυγες, που, αν διαπιστώσουν ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στις εστίες τους, τότε η Ελλάδα θα δεχτεί πιέσεις.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως στο επόμενο διάστημα θα επισκεφθεί νησιά τα οποία αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ενώ έως το καλοκαίρι θα στηριχτούνπεραιτέρω οι λιμενικοί που υπηρετούν σε αυτά, καθώς θα ενισχυθούν με προσωπικό και μέσα.

Ζήτησε, πάντως, και από την Τουρκία να αναλάβει μεγαλύτερες ευθύνες στον έλεγχο των διακινητών, ώστε να μη δρουν ανεξέλεγκτα.