Ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά του τριμερούς κοινωνικού διαλόγου επί του νομοσχεδίου για την επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών συμβάσεων εργασίας παρέδωσαν πριν από λίγο στελέχη του ΠΑΜΕ, δεκάδες μέλη του οποίου πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Η περίπου δεκαμελής αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, η οποία είχε λάβει την άδεια να επιδώσει το ψήφισμα, μπήκε στην αίθουσα, όπου διεξάγεται η τριμερής, διέκοψαν τη διαδικασία και έκαναν λόγο για «προσχηματικό διάλογο», ενώ υποστήριξαν ότι εάν ο υπουργός Εργασίας ήθελε να επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, θα μπορούσε να το κάνει καταθέτοντας νόμο άμεσα στη Βουλή.

Τα μέλη του ΠΑΜΕ ζητούν άμεση επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ.

«Η σημερινή κινητοποίηση είναι παρέμβαση-καταγγελία των ταξικών συνδικάτων απέναντι στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για τον σημερινό διάλογο, που είναι για εμάς διάλογος-απάτη με τις εργοδοτικές οργανώσεις και τη ΓΣΕΕ σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις με τον κατώτερο μισθό και τις συλλογικές συμβάσεις» τόνισε το μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του ΠΑΜΕ, Νίκος Παπαγεωργίου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «τα 751 ευρώ πρέπει να αποτελέσουν βάση για τη διαπραγμάτευση για παραπάνω αυξήσεις. Αυτό θα πρέπει να γίνει με νόμο τώρα. Άμεσα».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, ανέφερε ότι «σήμερα η κυβέρνηση επαναφέρει τον κοινωνικό διάλογο για να προχωρήσει πιο αποφασιστικά στη μείωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και για να δημιουργήσει συνθήκες ανάκαμψης της οικονομίας και φιλικού περιβάλλοντος του μεγάλου κεφαλαίου, των επενδυτών».

Ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, μετά τη λήξη του επεισοδίου δήλωσε: «Έπειτα από πέντε χρόνια απουσίας, με πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας παρουσιάζονται στους κοινωνικούς εταίρους τα νομοσχέδια για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

» Εμείς εμμένουμε στον διάλογο, σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που αποφάσιζαν μονομερώς. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε γνώμη. Κάποια σωματεία θεώρησαν ότι αυτή τη στιγμή μπορούν να παρέμβουν με αυτό τον τρόπο. Τους δεχτήκαμε. Αναρωτιέμαι όμως αν αυτός ο τρόπος βοηθάει στην προσπάθειά μας ή δεν είναι και τόσο χρήσιμη μια παρέμβαση».