Τη διαφωνία του ιατρικού κόσμου έχει προκαλέσει η πρόθεση του ΕΟΠΥΥ να προβεί σε ανακοστολόγηση των διαγνωστικών πράξεων, στο πλαίσιο του διαλόγου για τη μελλοντική σχέση του οργανισμού με τους παρόχους υγείας. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δηλώνει ότι θα απορρίψει οποιαδήποτε πρόταση οδηγεί σε υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και καταστροφή της επαγγελματικής επιβίωσης των γιατρών.

Στέλεχος του ΕΟΠΥΥ με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επιβεβαιώνει ότι, έχει ήδη κατατεθεί από τον ΕΟΠΥΥ στο υπουργείο Υγείας μελέτη ανακοστολόγησης των διαγνωστικών πράξεων. «Αυτό έγινε με βάση εργασίες της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και λαμβάνοντας υπόψιν τη λειτουργία των πρώην πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ και το κόστος των διαγνωστικών πράξεων στην Σουηδία και στην Γερμανία, προκειμένου να αξιολογηθεί και να υιοθετηθεί η νέα ασφαλιστική τιμή αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι, «πληροφορηθήκαμε την πρόταση του ΕΟΠΥΥ για ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων και εξετάσεων, που ουσιαστικά σημαίνει υποκοστολόγηση, και που οδηγεί σε οικονομική ασφυξία και καταστροφή των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών, εργαστηρίων και μικρών πολυϊατρείων».

Η μελέτη ανακοστολόγησης περιλαμβάνεται στο προσχέδιο νόμου, που έχει ήδη κατατεθεί στο υπουργείο Υγείας, και αφορά στο νέο κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ. Μετά την τελική του διαμόρφωση αναμένεται το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας και οι συνθέσεις των νέων επιτροπών διαπραγμάτευσης με τους παρόχους.

«Οι επιτροπές θα είναι τέσσερις. Για το φάρμακο, για τα ιατροτεχνολογικά προιόντα, για την Δευτεροβάθμια και Πρωτοβάθμια Φροντίδα-Περίθαλψη, ενώ παράλληλα θα λειτουργεί και ομάδα υποστήριξης από εμπειρογνώμονες διαφόρων ειδικοτήτων», αναφέρει το στέλεχος του ΕΟΠΥΥ.

Ο ΙΣΑ τονίζει ότι έχει δημιουργήσει επιτροπές που ανάμεσα στις αρμοδιότητές τους είναι και προτάσεις για την λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών και των εργαστηρίων-πολυϊατρείων. «Στα πλαίσια αυτά, με γνώμονα την διαφύλαξη των δικαιωμάτων των μελών μας, θα κάνουμε τις κατάλληλες προτάσεις προς όφελος γιατρών και ασθενών, χωρίς προειλημμένες αποφάσεις και προσχηματικούς διαλόγους, υπενθυμίζοντας προς όλες τις κατευθύνσεις τις πάγιες θέσεις μας για αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, ελεύθερη επιλογή ιατρού κατά πράξη και περίπτωση, διαφύλαξη του δικαιώματος συνταγογράφησης του πιστοποιημένου ιατρού και συλλογικές συμβάσεις από τους Ιατρικούς συλλόγους υπό την αιγίδα του ΠΙΣ», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Τέλος, στο νέο νομοθετικό πλαίσιο θα προβλέπεται η αναγκαιότητα υποβολής υπεύθυνης δήλωσης από τους παρόχους ιατροτεχνολογικών προϊόντων, «που θα αναφέρει τρεις τιμές πώλησης του προϊόντος στην Ευρωπαϊκή Ένωση (η μία τιμή θα αντιστοιχεί σε κράτος με τον ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα) προκειμένου να αξιολογούνται από τον ΕΟΠΥΥ». Επίσης, θα εξακολουθήσει να ισχύει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση όλων των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, προκειμένου, οι ασφαλισμένοι να μην ταλαιπωρούνται για την επιστροφή χρημάτων από τις περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ.