Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εκτίμησε ότι έχουν σημειωθεί «σημαντικές πρόοδοι» στη μάχη κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (IK), που είναι στόχος των αεροπορικών επιδρομών που έχει εξαπολύσει η υπό τις ΗΠΑ διεθνής συμμαχία.

«Θα καταφέρουμε να κερδίσουμε» το ΙΚ, δήλωσε ο Ομπάμα έπειτα από συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον ιρακινό πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Αμπάντι, ο οποίος όμως του εξήγησε ότι η τελική νίκη εναντίον των τζιχαντιστών δεν μπορεί να συμβεί μέσα σε μια ημέρα.

Στη διάρκεια της συνομιλίας τους οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν εκτενώς στον ρόλο του Ιράν στο Ιράκ.

Σε μια προειδοποίηση που φαινόταν να απευθύνεται στην Τεχεράνη, ο Ομπάμα σημείωσε ότι οι ξένοι μαχητές στο Ιράκ θα πρέπει να σέβονται την ακεραιότητά του όταν προσφέρουν τη βοήθειά τους στη μάχη κατά των τζιχαντιστών.

Υπογράμμισε εξάλλου ότι οποιαδήποτε ξένη βοήθεια κατά του ΙΚ θα πρέπει να περνά από την ιρακινή κυβέρνηση.

Παράλληλα ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον θα προσφέρει επιπλέον 200 εκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιράκ, όμως αρνήθηκε να σχολιάσει αν θα δώσει ελικόπτερα Απάτσι και άλλο εξοπλισμό στη Βαγδάτη. Εντούτοις υπογράμμισε ότι θέλει να δει τις ιρακινές δυνάμεις σε θέση να νικήσουν το ΙΚ.

Από την πλευρά του ο Αμπάντι σημείωσε ότι ο συντονισμός για τη μάχη για την ανακατάληψη της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, από τους μαχητές του ΙΚ είναι ένας από τους λόγους του ταξιδιού του.

Επίσης πρόσθεσε ότι ελπίζει πως οι άλλες χώρες της περιοχής θα σεβαστούν την ακεραιότητα του Ιράκ, όπως αυτό σέβεται τη δική τους, ενώ σημείωσε ότι η Βαγδάτη επιθυμεί να θέσει όλους τους μαχητές υπό τον έλεγχο του κράτους.

Τέλος, ο Αμπάντι υπογράμμισε ότι έχει μηδενική ανοχή για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από