Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι επιθυμεί να αφαιρέσει την Κούβα από τον κατάλογο των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. «Δίκαιη» χαρακτήρισε την απόφαση η κυβέρνηση της Κούβας.

Σε μια έκθεση που παρουσίασε στο Κογκρέσο ο Ομπάμα εκφράζει «την πρόθεσή του να αφαιρέσει» την Κούβα από τον κατάλογο αυτό, ένα απαραίτητο βήμα για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Αβάνας.

«Η κουβανική κυβέρνηση δεν έχει προσφέρει καμία υποστήριξη στη διεθνή τρομοκρατία τους τελευταίους έξι μήνες», σημειώνει ο αμερικανός πρόεδρος.

«Θα εξακολουθήσουμε να έχουμε διαφορές με την κουβανική κυβέρνηση, όμως οι ανησυχίες μας για πολλές από τις πολιτικές και τις ενέργειες της Κούβας δεν εμπίπτουν στα κριτήρια» για την υπαγωγή της χώρας στον κατάλογο αυτό.

Τώρα οι κοινοβουλευτικοί έχουν διορία 45 ημερών για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην πρόθεση του Ομπάμα.
Ο Ντικ Ντάρμπιν, δεύτερος στην ιεραρχία των Δημοκρατικών στη Γερουσία, υποστήριξε την πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου.

«Αν και δεν είμαι ένθερμος υποστηρικτής του καθεστώτος του (κουβανού προέδρου Ραούλ) Κάστρο, εξακολουθώ να πιστεύω ότι το άνοιγμα του νησιού στις ιδέες, το εμπόριο και την αμερικανική ώθηση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να δούμε μια χώρα πιο ανοικτή και πιο ανεκτική», δήλωσε.

Ελαβε διαβεβαιώσεις
 
Εξάλλου ένας ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος είπε στο πρακτορείο Reuters ότι ο Ομπάμα έλαβε την απόφαση αυτή, αφού έλαβε διαβεβαιώσεις από την κουβανική πλευρά ότι δεν θα υποστηρίξει την τρομοκρατία στο μέλλον.

Η Κούβα βρίσκεται από το 1982 στον κατάλογο των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία μαζί με τη Συρία, το Σουδάν και το Ιράν.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ρόναλντ Ρέιγκαν είχε συμπεριλάβει την Αβάνα στον κατάλογο αυτό εξαιτίας της υποστήριξής της στους Βάσκους αυτονομιστές της ETA και τους αντάρτες FARC στην Κολομβία.

Η κυβέρνηση της Κούβας χαρακτήρισε «δίκαιη» την πρόθεση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα να αφαιρεθεί η Κούβα από τον αμερικανικό κατάλογο των κρατών τα οποία υποστηρίζουν την τρομοκρατία, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών στην Αβάνα.

«Η κυβέρνηση της Κούβας αναγνωρίζει την δίκαιη απόφαση που έλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ να αφαιρεθεί η Κούβα από έναν κατάλογο στον οποίο δεν θα έπρεπε να έχει συμπεριληφθεί ποτέ», ανέφερε μια ανακοίνωση την οποία ανέγνωσε η γενική διευθύντρια του τμήματος του υπουργείου Εξωτερικών που είναι αρμόδιο για τις σχέσεις με την Ουάσινγκτον.

Η Κούβα «υπήρξε το θύμα εκατοντάδων τρομοκρατικών ενεργειών οι οποίες στοίχισαν η ζωή σε 3.478 ανθρώπους και ακρωτηρίασαν 2.099 πολίτες», υπενθύμισε ακόμη η Χοσεφίνα Βιδάλ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από