Πάνω από 5.500 μετανάστες, που επέβαιναν σε σκάφη τα οποία βρίσκονταν σε κίνδυνο στη Μεσόγειο, περισυνέλεξε μέσα σε τρεις ημέρες η ιταλική ακτοφυλακή.

Η τελευταία επιχείρηση της ιταλικής ακτοφυλακής έγινε την Κυριακή, με τη διάσωση σχεδόν 700 μεταναστών που επέβαιναν σε επτά φουσκωτά σκάφη.

Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού, καθώς και ένα εμπορικό διέσωσαν τους μετανάστες από τα υπερφορτωμένα σκάφη.

Την Παρασκευή διασώθηκαν περίπου 1.000 μετανάστες, ενώ την Κυριακή περισσότεροι από 500 έφτασαν στο Πόρτο Εμπέντοκλε της Σικελίας. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία πρόκειται γα πρόσφυγες από την Ερυθραία και τη Σομαλία. Μεταξύ αυτών ήταν και δεκάδες γυναίκες με μικρά παιδιά.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία δέχεται τους ευρωπαϊκούς επαίνους για την υποδοχή δύο εκατομμυρίων προσφύγων από τη Συρία.

Η πρόεδρος της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Αννι Μπράσερ, ολοκληρώνοντας την πρόσφατη επίσημη επίσκεψή της στην Τουρκία, επαίνεσε τις τουρκικές αρχές, για την υποδοχή που επιφύλαξαν στα δύο εκατομμύρια των Σύρων προσφύγων, χαρακτηρίζοντας, παράλληλα, τον ρόλο της Τουρκίας στην Ευρώπη «περισσότερο από ποτέ κεντρικό και απαραίτητο».

«Η Τουρκία επένδυσε 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την υποδοχή και την παροχή ασύλου σε αυτούς τους πρόσφυγες, σε αντίθεση με την διεθνή κοινότητα που προσέφερε μόνον 250 εκατομμύρια δολάρια» τόνισε η κ. Μπράσερ.

«Τώρα, η ευρωπαϊκή και διεθνής κοινότητα, πρέπει να βοηθήσουν την Τουρκία στο έργο προστασίας των Σύρων προσφύγων» κατέληξε.