«Η Μαρίν Λεπέν επιθυμεί τον θάνατό μου, ας μην υπολογίζει στη συνεργασία μου!» βρυχιόταν το πρωί της περασμένης Πέμπτης. «Το πτώμα κινείται ακόμα!» δήλωνε σε άλλο μικρόφωνο την ίδια μέρα μεταξύ προειδοποίησης και αυτοσαρκασμού. «Ο αποκλεισμός μου είναι αδιανόητος, εκτός αν γίνει έκτακτο συνέδριο που θα σήμαινε όμως τον θάνατο του Εθνικού Μετώπου» απειλούσε ξεκάθαρα κάπου αλλού. Τόσες κουβέντες για θάνατο για να αποδειχθεί τελικά πως η είδηση ενός πολέμου μέχρις εσχάτων στο ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο μεταξύ πατρός και θυγατέρας «ήταν κάπως υπερβολική».

Μόλις λίγες ημέρες αφότου προκάλεσε την οργή της κόρης του, της Μαρίν Λεπέν, χαρακτηρίζοντας για ακόμα μία φορά τους ναζιστικούς θαλάμους αερίων «λεπτομέρεια της Ιστορίας» και υπερασπιζόμενος τον συνεργάτη των Ναζί, στρατάρχη Πετέν, ο Ζαν – Μαρί Λεπέν απέσυρε χθες την υποψηφιότητά του ως περιφερειάρχης της Προβάνς – Αλπ – Κοτ ντ’ Αζίρ στις εκλογές του Δεκεμβρίου. «Δεν θα κάνω τίποτε που να μπορεί να διακινδυνεύσει την εύθραυστη ελπίδα επιβίωσης της Γαλλίας που ενσαρκώνει το Εθνικό Μέτωπο με τις δυνάμεις και τις αδυναμίες του» εξήγησε ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος. Η Μαρίν Λεπέν είχε χαρακτηρίσει τις τελευταίες του δηλώσεις «χονδροειδείς προκλήσεις» και «πολιτική αυτοκτονία»∙ και είχε εμπνεύσει άπειρους τίτλους για «εμφύλιο στον οίκο των Λεπέν» εκφράζοντας την πρόθεσή της να αντιταχθεί στην υποψηφιότητά του κατά τη σύγκληση του Πολιτικού Γραφείου του Εθνικού Μετώπου στις 17 Απριλίου. Αλλά τελικά ο πατήρ Λεπέν έκανε πίσω.

Ο ίδιος πρότεινε ως υποψήφια περιφερειάρχη στη θέση του την εγγονή του και ανιψιά της Μαρίν Λεπέν, Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν –το «νέο αίμα» της οικογένειας. Μόλις λίγες ώρες αργότερα, η Μαριόν επιβεβαίωσε τη βούλησή της να είναι υποψήφια. Η δήλωση που έκανε κατόπιν αυτού ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών, ο Μπρινό Λε Ρου, ίσως να κρύβει μέσα στην ειρωνεία της αρκετή δόση αλήθειας: «Οι Λεπέν συνεχίζουν να παίζουν τον παπά, βρίζονται, δίνουν συνεντεύξεις, ξαναμιλάνε και στο τέλος όλοι οι ρόλοι αναδιανέμονται εντός της οικογένειας!».

Λένε πως ήταν η Μαριόν η οποία έθεσε υποψηφιότητα και εξελέγη βουλευτής το 2012 κατόπιν προτροπής του παππού της, εκείνη που τον συνάντησε και τον μετέπεισε μέσα στο Σαββατοκύριακο να μην επιμείνει στον δρόμο της μετωπικής σύγκρουσης. Είναι άλλωστε γνωστό πως η 25χρονη βρίσκεται κοντά στον Ζαν – Μαρί Λεπέν και προσωπικά και πολιτικά. Χαρακτήρισε μεν «αχρείαστη πρόκληση» τις τελευταίες του δηλώσεις, δήλωσε πως «ουδέποτε βρισκόμουν υπό τις διαταγές και τα κελεύσματα του παππού μου», φρόντισε ωστόσο παράλληλα να εγκωμιάσει τον λόγο του και τις «αλήθειες που φωνάζει χρόνια» ο Λεπέν απέναντι στην «ένοχη σιωπή και τα ιστορικά σφάλματα των αντιπάλων του».

Σε κάθε περίπτωση, η υποψηφιότητα της Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν στις περιφερειακές εκλογές έγινε χθες πρώτο θέμα στη Γαλλία –λόγω ακριβώς των όσων είχαν προηγηθεί. Θεωρητικά, η Μαρίν Λεπέν έχει κινήσει εναντίον του πατέρα της και πειθαρχική διαδικασία, θεωρητικά εκείνος παραμένει «απογοητευμένος» μαζί της, ο πόλεμος ανάμεσα στον φωνακλά, προκλητικό πατέρα και τη μετρημένη κόρη που ονειρεύεται να κατακτήσει το Ελιζέ το 2017 μπορεί να αναζωπυρωθεί εκ νέου, ανά πάσα στιγμή –ή κάθε φορά που θα θέλει η Μαρίν Λεπέν να θυμίσει στους Γάλλους πόσο διαφέρει από τον Ζαν – Μαρί Λεπέν.

(Αντι)δημοτικότητα

Δημοσκόπηση της Odoxa που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή έδειξε πως 9 στους 10 Γάλλους έχουν «άσχημη άποψη» για τον Ζαν – Μαρί Λεπέν και πιστεύουν πως πρέπει να αποχωρήσει από την πολιτική. Μαρίν Λεπέν και Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν ισοψηφούν όσον αφορά την (αντι)δημοτικότητα: 65% των Γάλλων έχουν «κακή», 35% «καλή» γνώμη γι’ αυτές.