«Αν κόβαμε το νερό, το ρεύμα και το wifi, σε μία ή δύο ημέρες, οι καταληψίες θα έβγαιναν από το κτίριο του ΕΚΠΑ» είπε ο υπεύθυνος του τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων και βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Φορτσάκης, σχετικά με την πολυήμερη κατάληψη της Πρυτανείας από αντιεξουσιαστές.

Ο πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ τόνισε μιλώντας το πρωί της Τρίτης του Πάσχα στονραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 την ανάγκη για φύλαξη από πανεπιστημιακή αστυνομία, καθώς όπως εξήγησε στους χώρους των ιδρυμάτων γίνεται χρήση ναρκωτικών και παρεμπόριο.

Ο Θ. Φορτσάκης άφησε, επίσης, αιχμές για τους χειρισμούς του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση.

Πιο αναλυτικά, μιλώντας στην εκπομπή των Βασίλη Αδαμόπουλου και Σωτήρη Ξενάκη, ο Θ. Φορτσάκης είπε για την κατάληψη στο ΕΚΠΑ:

«Έχουμε καμιά εικοσαριά αίθουσες στα πανεπιστήμια, στη χώρα μας, οι οποίες είναι κατειλημμένες από ομάδες μη πανεπιστημιακές και οι οποίες χρησιμοποιούνται ως βάση διαφόρων ενεργειών, οι οποίες ενέργειες πολλές φορές είναι παράνομες. Το χειρότερο όμως είναι, ότι χρησιμοποιούνται και για τη διακίνηση ουσιών παρανόμων, όπως είναι τα ναρκωτικά ή διακίνηση αντικειμένων λαθρεμπορίας.

»Αυτή η κατάσταση είναι παλαιά, έχει παγιωθεί σταδιακά εδώ και είκοσι χρόνια και όλες οι κυβερνήσεις της τελευταίας 20ετίας φέρουν βαρύτατη ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση, όπως ευθύνη φέρουν και οι πανεπιστημιακοί. Βλέπω μόνο ένα λόγο, ότι υπάρχουν συμφέροντα, τα οποία δεν θέλουμε να θίξουμε. Όταν βλέπουμε ότι το κράτος κλείνει τα μάτια στα ναρκωτικά ή στο λαθρεμπόριο, τότε σημαίνει ότι είχαμε μια κατάσταση, η οποία είναι εντελώς ανώμαλη και πρέπει να διερωτηθούμε ποιος μας κυβερνά, ποιος είναι υπεύθυνος των υπουργείων και για ποιο λόγο ενεργεί με τον τρόπο που ενεργεί.

» Είναι δυνατόν να έχουμε αντίδραση και χωρίς αστυνομική επέμβαση. Αν κλείναμε τα φώτα, αν κόβαμε το νερό και το wifi και βάζαμε και μια δύναμη γύρω από το πανεπιστήμιο, τότε θα βλέπατε ότι αυτά τα παιδιά, μέσα σε λίγο χρόνο, θα άρχιζαν να βγαίνουν. Άμα δεν έχουν να πιουν νερό, εάν δεν έχουν ηλεκτρικό και άμα δεν έχουν wifi, για να έχουν επαφή με τον έξω κόσμο και κινητά τηλέφωνα, τότε, μέσα σε μια δυο τρεις μέρες, θα αναγκαστούν να βγουν».