Ναι στην ιδιωτικοποίηση των μαρίνων υπό την προϋπόθεση ότι η κυριότητα τους παραμένει στο Δημόσιο είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι ανώτατοι δικαστές, υπό τον πρόεδρο του Στ Ε Σωτήρη Ρίζο και με εισηγητή τον πάρεδρο Ηλία Μάζο, έκριναν ότι οι ιδιωτικές εταιρείες μπορούν να εκτελέσουν στις μαρίνες λιμενικά και χερσαία έργα προς βελτίωση των εγκαταστάσεων των τουριστικών λιμένων.

Η υπόθεση έφτασε στη δικαιοσύνη ύστερα από προσφυγή είχαν καταθέσει 10 Πειραιώτες (κάτοικοι της Ακτής Μουτσοπούλου και της Ακτής Θεμιστοκλέους) και στρεφόντουσαν κατά της ιδιωτικοποίησης της Μαρίνας Ζέα.

Η αυξημένη επταμελής σύνθεση του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ επισημαίνουν ότι δεν προσκρούει στο Σύνταγμα η άσκηση της διοίκησης και διαχείρισης των εν λόγω τουριστικών μονάδων σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και κατά τρόπο επικερδή για το κράτος.

Όμως τονίζουν ότι η ιδιωτικοποίηση θα πραγματοποιείται υπό την βασική προϋπόθεση της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος και της τήρησης των δημοσίου δικαίου δεσμεύσεων οι οποίες απορρέουν από την νομοθεσία που αφορούν τα κοινόχρηστα πραγμάτων, την προστασία του περιβάλλοντος, τους αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ.