Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας καλωσόρισε την ανακοίνωση της Χίλαρι Κλίντον ότι θα διεκδικήσει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος προκειμένου να είναι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2016 στις ΗΠΑ, σημειώνοντας πως έχει δείξει ότι είναι μια σθεναρή εταίρος της Ευρώπης.

Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας Bild χθες Κυριακή, πριν η Κλίντον γνωστοποιήσει επίσημα τις προθέσεις της, ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ της ευχήθηκε επιτυχία.

«Η Χίλαρι Κλίντον… όχι μόνο έχει δείξει ότι είναι μια αξιόπιστη εταίρος για την Ευρώπη και φίλη της Γερμανίας, αλλά έχει επίσης αποδείξει ότι έχει σίγουρα ένστικτα στις διεθνείς κρίσεις – από το Αφγανιστάν ως την Μέση Ανατολή», έγραψε ο Σταϊνμάιερ.

Επισήμανε ακόμη πως η Κλίντον γνωρίζει και αντιλαμβάνεται τον ευρωπαϊκό τρόπο σκέψης και ότι σε ταραγμένους καιρούς είναι σημαντικό η Ευρώπη να έχει έναν εταίρο στην ηγεσία των ΗΠΑ που δεν έχει ιδεολογικές προκαταλήψεις.

Η Κλίντον «κατέχει την τέχνη της πολιτικής όσο ελάχιστοι άλλοι. Πάνω απ’ όλα, στις διεθνείς υποθέσεις», πρόσθεσε ο Σταϊνμάιερ, μέλος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), που βρίσκονται κοντά στους Δημοκρατικούς.

Ο Σταϊνμάιερ ανέφερε στο άρθρο του ότι γνώρισε την Κλίντον κατά την πρώτη του θητεία στο υπουργείο Εξωτερικών και την «εκτίμησε», τόσο ως έναν «ευφυή συνομιλητή», όσο και ως «μια πολιτικό η οποία μπορεί να ακούσει».

Πάντως παρά το γεγονός ότι ο Σταϊνμάιερ είναι ΥΠΕΞ της Γερμανίας, με τις απόψεις του είναι κάθε άλλο παρά βέβαιο ότι συμφωνεί η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.